2018 bliver også et godt år for rådgivende ingeniører

Oktober-konjunkturmålingen fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) viser, at de rådgivende ingeniørvirksomheder forventer atter at skulle ansætte flere medarbejdere, og at der forventes en fremgang i den langsigtede ordrebeholdning, ligesom det var tilfældet ved konjunkturmålingen for et halvt år siden.

Branchen har i de seneste år oplevet flaskehalse på ansættelse af ingeniører, særligt indenfor bl.a. nicher som stærkstrøm og validering af sikringsskabe. Det betyder, at virksomhederne må kigge mod andre EU-lande samt Norge for at få dækket behovet for arbejdskraft.

Udsigterne er generelt mere positive end opgørelsen fra april 2017. Siden april 2017 er særligt boligbyggeri, offentligt byggeri, erhvervsbyggeri og miljø (herunder klimatilpasning, spildevandshåndtering og vand) gået markant frem. Energi og eksport har vist en mere beskeden fremgang mens infrastruktur som den eneste sektor er gået tilbage.

– Når jeg ser på tallene fra vores seneste konjunkturmåling, er der ingen tvivl om, at den rådgivende ingeniørbranche er på vej mod et rekordår i 2017, og at 2018 også tegner til at blive et rigtig stærkt år for branchen. Den nedgang, vi oplever på det danske infrastrukturmarked, mere end opvejes af fremgang på andre markeder og i andre sektorer. Dermed kan vi opjustere vores prognose for både omsætning og indtjening i 2017, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, i en kommentar til undersøgelsen.

Et centralt element i den seneste konjunkturmåling er udviklingen i virksomhedernes ordrebeholdning. Ordrebeholdningen for FRI-virksomhederne er forbedret i forhold til april 2017, og overordnet forventes der fortsat fremgang. Vest for Storebælt forventer virksomheder, der beskæftiger 30 procent af de ansatte, en forbedring i ordrebeholdningen, mens ingen forventer tilbagegang. Øst for Storebælt er det 29 procent, der forventer en fremgang i ordrebeholdningen, og heller ikke her forventes tilbagegang.

Branchens delmarkeder har udviklet sig forskelligt de seneste seks måneder. Ordresituationen for især boligbyggeri, erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt miljø oplever markant fremgang. For energi er situationen nogenlunde den samme, mens eksport har en mindre fremgang.

Infrastruktur har til gengæld vist større tilbagegang. Infrastruktur og miljø er de sektorer, hvor rådgiverne har den største eksport. Det skal bemærkes, at der er markante forskelle mellem landsdelene. Dette er især gældende for eksport, da de største og mest eksporttunge virksomheder er placeret øst for Storebælt.

– De største udfordringer for branchen, i det nuværende marked, er rekruttering, i forhold til at understøtte virksomhedernes vækst og behovet for løsninger på de mange samfundsudfordringer, der kræver løsninger fra rådgivende ingeniørvirksomheder; produktivitet i forhold til bl.a. offentlige udbud og de tilknyttede tilbudsomkostninger, hvor ressourcerne ikke bruges optimalt samt en styrket brug af digitale værktøjer i byggeriets samlede værdikæde. Og endelig innovation i forhold til at den rådgivende ingeniørbranche også i fremtiden kan levere de mest værdiskabende løsninger for kunder og samfund, siger Henrik Garver.

 

Læs også: Antallet af rådgivende ingeniører er eksploderet





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder