Grand hotel - Estate Media
Grand Hotel blev tidligere på året købt af Midstar (foto: Arp Hansen)

RED: Mindre ejendomssegmenter er blevet mere tydelige i markedet

Bolig-, kontor- og retailtransaktioner har i de seneste år domineret den samlede transaktionsvolumen med en samlet andel på 78-83 procent.

Nu har RED registreret, at den øgede interesse for andre segmenter såsom hoteller og industri/logistik, der allerede begyndte at vise sig i 2016, for alvor har taget fart i 2017, hvor bolig-, kontor- og retailtransaktioner samlet blot udgør 58 procent af den foreløbige volumen i 2017.

Det fremgår af REDs nyeste markedsrapport.

Årsagen til udviklingen skal til dels findes i tendenser i markedet. Logistikejendomme med lange lejekontrakter er voldsomt efterspurgte, og institutionelle investorer har nu fået appetit for hoteller, som traditionelt set ikke er et segment, de før har været involveret i.

– Når udbuddet af prime aktiver indenfor de mest efterspurgte segmenter er lavt kombineret med et højt kapitalplaceringsbehov, så er det kun naturligt, at investorerne kigger efter muligheder andre steder, siger Nicho-
las Thurø, Managing Partner hos RED.

Den øgede interesse for øvrige segmenter sker samtidig med, at afkastkravene for prime kontor- og retailejendomme er faldet til et historisk lavt niveau.

– Investorerne er selvfølgelig på udkig efter, hvor de kan opnå de mest attraktive risikojusterede afkast, og når prime afkast for retail og kontor er nede i, hvad der ligner et bundniveau, er andre segmenter måske mere interessante – alt efter, hvordan den pågældende investor vurderer den hertil forbundne risiko, siger Nicholas Thurø.

I sagens natur er hotelindustrien i høj grad påvirket af turisme, som har været særdeles stærk i København i de senere år. Som resultat heraf er pipelinen for nye hoteller på det højeste niveau længe. Hoteltransaktionsvolumen har samtidig været kraftigt stigende de senere år og beløb sig til 2,4 milliarder kr. i 2016.

Denne trend forventes at fortsætte, hvilket også forsvares af de store handler, der allerede har været i 2017 inklusiv salget af Generator Hostel i København, 40 procent af Hilton Hotel tæt ved lufthavnen samt det nylige salg af Bella Sky til en estimeret pris på cirka 1,5 milliarder kr.

En bemærkelsesværdig udvikling på hotelinvesteringsmarkedet er den øgede interesse fra institutionelle investorer. Globalt set har institutionelle investorer længe været særdeles aktive i dette segment, hvilket dog ikke har været tilfældet i Danmark.

Dog har de lovende tendenser i hotelsegmentet, samt den åbenlyse hårde konkurrence indenfor de traditionelt store segmenter, nu også udløst de institutionelle investorers appetit indenfor dette segment i Danmark. Det er i denne forbindelse essentielt at forstå, at investorerne typisk blot køber ejendommen og ikke selve den tilhørende hoteldrift.

PensionDanmark og ATP købte sidste år Hotel Marriott i København, mens PFA investerede i flere hotelprojekter i København.

RED forventer, at den stigende aktivitet indenfor de ”mindre” segmenter vil fortsætte, hvor specielt hotelejendomme i større byer stadig vurderes at have en attraktiv risikoprofil. Den fortsat øgede markedstransparens hjælper samtidig investorer til at kigge mod andre segmenter end deres traditionelle coresegmenter.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder