(foto: DEAS)

PKA vil i dialog med hver fjerde erhvervslejer om energiforbedringer inden 2020

En ejendom med godt indeklima og lavt energiforbrug er godt for miljøet og forretningen. Derfor har DEAS som del af et forskningsprojekt under ELFORSK gennem to år arbejdet på at løse udfordringerne med at få finansieret energi- og indeklimaoptimerende forbedringer i erhvervsejendomme. Det har man gjort via en række cases på specifikke ejendomme og med en utraditionel tilgang.

– Det er normalt en svær dialog, fordi lejekontrakten er det eneste holdepunkt, og derfor har vi grebet projektet utraditionelt an. Det har vi gjort ved at føre lejer og udlejer sammen og lade en åben dialog være udgangspunktet og gå andre veje end normalt for at få det til at hænge sammen, siger Hans Andersen, energichef i ejendomsforvaltningsselskabet DEAS, der er blandt landets største inden for management af kontor- og butiksejendomme og administrerer samlet set over 4600 erhvervslejekontrakter fordelt på cirka 2,45 millioner kvm.

Udfordringen i at få gennemført energirenoveringer og indeklimaforbedringer i en erhvervsejendom bunder i erhvervslejeloven. Ifølge loven er det nemlig udlejer, der skal betale, mens det er lejer, der høster effekten i form af lavere energiregninger og bedre indeklima. Lejers omkostninger kan kun hæves, hvis udlejer og lejer når til enighed om det. Derfor bliver mange tiltag fravalgt.

Køkkenrenovering banede vejen
En af de udvalgte cases i projektet var pensionskassen PKAs kontorejendom på Tuborg Havnevej 19. Efter en screening af alle PKA’s erhvervsejendomme blev den udvalgt, fordi den havde et højt potentiale for energi- og indeklimaforbedring.

Gennem en række dialogmøder mellem DEAS, PKA og erhvervslejerne i ejendommen, advokatfirmaet Lundgrens samt Novo, blev der sat fokus på parternes ønsker og behov. DEAS præsenterede en række konkrete muligheder for indeklimaoptimering, energibesparelser og årlige økonomiske driftsbesparelser, der gennemgående skulle finansieres ved et huslejetillæg.

Man nåede til enighed om en opgradering af køkken og kantine, som var lejernes store ønske, samt at udskifte belysningen i store dele af ejendommen til en energibesparende LED-belysning. Forbedringerne skete på baggrund af en huslejestigning til lejerne. Lejerne opnåede en reduktion af energiforbruget på over 80 procent for den del af belysningen, som blev udskiftet.

– Vi fandt ud af, at det handler om at tænke mindre på lejekontrakt og detaljer og mere på at finde frem til fælles ønsker og gevinster – samt at være villig til at tage en omvej. Vi kastede alle bolde op i luften i ét samlet projekt, og vi kom i mål med en væsentlig energiforbedring ved også at realisere en helt anden type projekt, som lejer brændte for at få udført, siger Hans Andersen.

PKA: dialog med 25 procent af erhvervslejerne inden 2020
For PKA går projektet fint i spænd med pensionskassens ambition om, at PKA skal have været i dialog om forbedring af energi- og indeklima med mere end 25 procent af PKA’s erhvervslejere inden udgangen af 2020.

– Vi har fokus på at udvikle og tilpasse vores ejendomme efter lejernes behov, og i det arbejde spiller dialog og samarbejde med lejerne en vigtig rolle. Samspillet sikrer, at vi kan energirenovere ejendommen og skabe et bedre indeklima til gavn for lejere, og samtidig får vi en attraktiv og moderne ejendom, der fortsat skaber gode afkast til medlemmerne, siger Peter Gravesen, porteføljemanager for ejendomme i PKA.

Bæredygtighed er et gennemgående tema i byggebranchen lige nu. Læs mere om Arkitemas nye csr-strategi her.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder