Ugen i Ejendom: Produktboble i boligmarkedet og Power i PFA prægede ugen

Hele to nye kvindelige profiler prægede denne uges nyhedsstrøm. Svenske Castellum valgte Bettina Lange til ny chef og i CBRE trådte Liselotte Panduro ind som ny nordisk chef. Ingen af dem lå i kortene til de nye positioner, så det var nyheder, der trak mange læsere.

Nu skal Bettina Lange i gang med opgaven om at strømline porteføljen i Castellum, der efter sidste års svenske fusion har skabt en portefølje med high-fly kontorejendomme på Kalvebod Brygge og et stort antal kvm. på Vestegnen. Dem skal der udvikles på og her skal hun trække på sin erfaring fra blandt andet NCC Property Development og C.W. Obel, hvor hun blandt andet var ankerkvinde på udviklingen af Mikado House i Ørestad Nord.

Læs Bettina Lange ny regionschef for Castellum

For Liselotte Panduro bliver der også god mulighed for at trække på sine erfaringer fra især ISS, som hun nu kan sætte i spil som dansk direktør for Global Workplace Solutions. Et område, som bliver stadig mere attraktivt for mæglerne og som internationalt bidrager stærkt til deres omsætning. Liselotte Panduro er kendt for at drive nye processer og projekter igennem, og det bliver spændende at se, hvad hun får ud af den nye direktørrolle hos CBRE.

Læs Liselotte Panduro ny COO i CBRE

Ugens mest læste nyhed sprang fuldstændig rammerne men mon ikke der i denne uge også var folk udenfor ejendomsbranchen, der læste med. Det var nemlig nyheden om, at Power åbner i PFAs Lyngby-ejendom, der før husede Kulturhuset. Men udover, at nyheden viser, at Power nu kommer nærmere deres markante ekspansionsmål, så er det også et utraditionelt men forståeligt valg, Lyngby-Taarbæk kommune har taget. Det er ikke hverdagskost, at en kommune tager grebet og lukker et kommunalt kulturhus for at give plads til butikker. Økonomien hang ikke sammen og aktiviteterne kan placeres andre steder, så derfor bliver der altså nu plads til Power.

Læs Power åbner nyt varehus i kulturhus i Lyngby

En anden af ugens nyheder, der forståeligt nok ramte top 10 over de mest læste, var analysefirmaet Exometrics advarsel til udviklere og investorer i  det københavnske boligmarked. Vel at mærke som Exometric understreger ikke som en generel boligboble, men som en produktboble.

– De høje kvadratmeterpriser betyder, at folk vælger at bo i mindre boliger. Det viser sig ved at efterspørgslen efter mindre boliger på 50-65 kvm. er stigende, ikke kun til singler, men også til par, sagde adm. direktør Henrik Sørensen.

Exometrics tal viser, at den stigende prisfølsomhed samtidig gør nye boligformer i nabokommunerne uden for København attraktive for københavnerne og folk, der ellers gerne ville bo i København.

Læs Analysefirma advarer: København har nu en produktboble i boligmarkedet

En del af Estate Medias konferencedeltagere og More Club medlemmer vil allerede have hørt Henrik Sørensen og Exometrics øvrige analytikere nævne de nyeste analyser og dermed produktboblen i en række oplæg. Dermed har man kunnet tilpasse størrelserne på boligerne, tage det med i betragtning i forhandlingerne med kommunen og ikke mindst se på, om det er nu der skal rykkes ind på projekter og grundkøb i tilstødende kommuner, hvor der måske stadig kan gøres en god business case. Det bliver spændende at følge markedet i de kommende år og ikke mindst, hvordan Københavns Kommune vil agere på analyserne – der er en stor andel af ældre små boliger i København, og derfor har kommunen indtil videre stået fast på, at det primært var familieboliger i gennemsnitsstørrelsen 90 kvm., der skulle tilføjes boligmarkedet.

Nye rådgivere på shoppingcentret og lejeboligerne Kronen i Vanløse var også en nyhed, der trak mange læsere. Administrationshuset, der vokser markant i øjeblikket, skal udleje de 158 lejeboliger for investorerne Tristan Capital Partners og Solstra Capital, mens Home Projektsalg skal stå for udlejningen. Og dermed er der udtryk for endnu en tendens hos de største projektsalgsmæglere: I takt med, at projektsalget går lidt mere trægt og stadig flere udviklere vælger at sælge deres projekter som udlejningsejendomme har flere af dem nemlig skyndsomst vendt forretningen, så de i stignede grad også kan håndtere udlejning og ikke kun salg.

Læs Home og Administrationshuset bliver valgt til Vanløse-projekt

Og så var det også ugen, hvor endnu en hotelnyhed ryddede bordet. Svenske Midstar med Peter Tengstrøm i spidsen fik efter adskillige års betragten udefra endelig mulighed for en entre på det danske marked. Det i dansk sammenhæng lidt ukendte hotel Quality Airport Hotel Dan 5 min. fra lufthavnen blev indgangen til Danmark for Midstar, der igennem en årrække har opkøbt hotelejendomme i de øvrige nordiske lande. Hotelmarkedet er virkelig i bevægelse, og jeg glæder mig personligt til hotelkonferencen HotCop, der i år finder sted 28. september og hvor der bliver rig mulighed for at få overblikket over, hvor langt videre markedet kan trækkes ikke mindst i provinsen.

Læs Ny svensk investor går ind i Danmark med køb af Quality Airport Hotel Dan

Og så trak det da berettiget også mange læsere, at PKA er gået med til at afprøve Corpus Developments koncept i stueetagen i et nyt ungdomsboligprojekt i Valby.

– Vi vil have kunstnere, webshops, lokale kaffebarer, mors frikadeller, smarte solbriller, neglepiger og jeans el. lign ved siden af hinanden. Lejerne skal supplere hinanden og være med til at skabe miljø både for egne og naboens kunder. Det skal være så billigt, at vi hele tiden har nye emner at sætte ind, når nogle ønsker at drage videre. Kun fantasien sætter grænser, siger Christian Gjersøe, der er åben for forslag til idéer til nye “kuber”.

Det bliver virkelig spændende at følge om projektet tilfører selve ejendommen og området så meget liv eller det trods de lave priser er en bæredygtig måde at fylde de erhvervskvm. op på, som kommuner over hele landet forlanger i forbindelse med nye projekter. Sikkert er det, at mange projektudviklere pt. er trætte af kravet om erhverv, fordi det ikke kan udlejes, så noget nyt må ske for at få dem fyldt op.

Læs London-koncept inspirerer Valby-ungdomsboliger

Ugen bød også på endnu et Dades opkøb denne gang i Ballerups boligmarked

Læs Dades investerer i 11.500 kvm. i Ballerup Bymidte

et rekordregnskab fra Barfoed

Læs Barfoed får højeste resultat nogensinde på grund af værdireguleringer

og et håb at flere virksomheder vil slå sig ned i København, når nu Brexit ruller mere og mere ud

Læs Copenhagen Capacity jagter Brexit virksomheder til København

Og hvis man skal se på en gennemgående trend i nyhedsstrømmen, så er det, at erhvervsnyhederne trods alt bliver flere selvom bolignyhederne fortsat dominerer. Måske er der snart for alvor nye takter på vej i  andet end boligudviklingsmarkedet…

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder