Sådan kunne det nye byggeri til Fællesbyg Køge Kyst komme til at se ud, men udformningen er langt hen ad vejen op til beboerne selv. (Illustration: Tegnestuen Vandkunsten)

Køge Kyst vil have beboere til at bygge udenom developere

Byudviklingsprojektet Køge Kyst vil nu forsøge at få kommende boligkøbere til at bygge deres bolig selv i et såkaldt byggefællesskab med inspiration fra Tyskland.

– Som beboer får man en høj grad af indflydelse, og samtidig får man mere for pengene, fordi der ikke er en developer, der skal tjene på projektet. En del af byggeriet kan blive til et egentligt bofællesskab – man kan gå efter den grad af fællesskab man ønsker, og under alle omstændigheder lærer man sine nye naboer at kende, allerede før man flytter ind, fortæller adm. direktør Line Røtting Dornan fra Selskabet for Billige Boliger.

Projektet hedder Fællesbyg Køge Kyst, og bag det står et partnerskab mellem Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst, som hermed indgår sin niende aftale om et boligbyggeri på Søndre Havn.

– Det er et utrolig spændende projekt, fordi det tilfører nogle nye dimensioner og understreger, at Søndre Havn bliver en levende og mangfoldig bydel, siger projektdirektør Jes Møller, Køge Kyst.

Den bærende idé er, at de kommende beboere stifter en forening og derigennem hyrer en entreprenør til at stå for opførelsen af det arkitekttegnede byggeri. De enkelte beboere kan så få indflydelse på deres egen bolig under en overordnet ramme, som de også har indflydelse på.

Byggeriet kan inddeles i to eller flere ”afdelinger” alt efter, om beboerne ønsker at indrette deres liv individuelt, eller de bliver enige om at stifte et egentligt bofællesskab med fx fællesspisning, børnepasning eller andre fælles aktiviteter.

Tegnestuen Vandkunsten står for design og projektering af det nye byggeri. Boligformen vil som udgangspunkt være lejligheder, som kan kombineres med 2-3 plans ”rækkehuse”, og der vil som udgangspunkt være tale om ejerboliger, men der kan også være andelsboliger, afhængigt af beboernes ønsker.

Inspirationen til byggefællesskaber kommer især fra Tyskland, hvor man har gode erfaringer med byggegrupper, kaldet ”Baugruppen”, som tillader beboerne at sætte et større præg på byggeriet, samtidigt med at de styrker den sociale bæredygtighed i de nye bydele.

Projektgrunden ligger centralt på Søndre Havn, som er et nyt boligområde under udvikling med fokus på kultur, bæredygtighed og mangfoldighed.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder