Datea og Cej: Brug for mere klare regler for udlejning via Airbnb

I perioden 1. december 2014 til 30. november 2015 delte 21.000 danske værter deres hjem gennem udlejningsportalen Airbnb, som bliver stadig mere populær.

Men de mange turister er ikke lige populære blandt de øvrige beboere i de ejendomme, hvor udlejningen foregår. Både Datea og Cej har fået henvendelser fra bekymrede lejere, hvis dagligdag bliver forstyrret af de mange besøgende.

– De lejere, der lige nu bliver afsløret i at udleje deres bolig uden tilladelse, finder vi typisk, fordi andre lejere retter henvendelse til os. Det gør de ikke for at sladre om deres naboer, men fordi de er utrygge ved, at opgangen ofte vrimler med personer, de ikke kender, siger Anne Marie Oksen, administrerende direktør hos Cej.

Økonomi var baseret på Airbnb
Datea blev for nylig gjort opmærksom på, at et stort og topmoderniseret lejemål i en af deres ejendomme i indre by i København blev brugt til korttidsudlejning via Airbnb til 2.000 kr./pr. nat. Det var til stor gene for de øvrige beboere, fordi der blev svinet både i opgangen og foran ejendommen.

Datea valgte at tage kontakt til lejeren, og gjorde vedkommende opmærksom på, at det ifølge lejeloven ikke er lovligt at korttidsudleje sit lejemål uden udlejers accept. Kort tid efter modtog administrationsselskabet en frivillig opsigelse, fordi lejeren havde baseret sin økonomi på indtægterne fra Airbnb, og derfor ikke længere havde råd til at bo i lejemålet. Istandsættelsen var dyr.

– De mange besøg slider på lejemålet, som derfor kræver mere omfattende istandsættelse. Også regningen på forbrug stiger, jo flere mennesker der bruger lejemålet, siger Flemming B. Engelhardt og tilføjer:

– Problemet i denne og andre sager er tit, at lejerne ikke ved, at de står på gyngende grund, fordi de ikke overholder lejelovgivningen, og derfor risikerer at miste deres lejlighed. Samtidig går det ud over de øvrige lejere, der er utrygge og frustrerede over, at der flytter nye mennesker ind og ud i tide og utide, siger han.

Lejer kan ende på gaden
Lejerne er i mange tilfælde i klar over, at de gambler med deres lejemål, når de kaster sig ud i korttidsudlejninger. Mange har nemlig ikke fået undersøgt hos deres udlejer, om de i det hele taget må leje deres lejlighed ud. Og det må de ofte ikke.

– Ønsker en beboer i en lejet bolig at korttidsudleje via eksempelvis Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer denne accept, så kan lejer anvende Airbnb. Giver udlejer ikke sin accept, eller søger lejer ikke herom, så er udlejning via Airbnb altid ulovlig. Konsekvensen i sådanne situationer kan være opsigelse af lejemålet, siger Torben Christensen, administrerende direktør for Ejendomsforeningen Danmark, og fortsætter:

– Beboere i andels- og ejerlejligheder har oftere mulighed for at udleje via Airbnb, men de skal undersøge om deres forenings vedtægter giver mulighed for, at de må leje deres lejlighed ud. Og de skal endvidere være opmærksom på, at de ikke lejer deres bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren. For gør de det, så begynder udlejningen at få karakter af erhvervsudlejning, og det må man ikke i en bolig. Igen kan det føre til, at de mister deres bolig, siger han.

Torben Christensen finder det vigtigt, at man fra politisk side har fokus på at få skabt mere klarhed om reglerne i forhold til Airbnb, så der er sikkerhed for, at de personer, der udlejer deres lejligheder via Airbnb, dels lovligt må gøre det og dels indberetter indtægterne til SKAT.

– Det skattemæssige spørgsmål er ikke løst, og der er derfor ikke sikkerhed for, at de pågældende betaler skat. Det må være et krav, at Airbnb indberetter til SKAT som andre virksomheder, siger han.

Airbnb burde også ifølge Torben Christensen tage ansvar og sikre sig, at deres værter lovligt kan leje deres lejebolig eller andels- eller ejerlejlighed ud. Airbnb bør ikke kunne medvirke til ulovlig udlejning og skal også sikre, at værterne får oplyst deres fortjeneste til SKAT.

Mangler overblik
Hverken Datea eller Cej har overblik over, hvor stor del af deres ejendomsportefølje, der er ramt af korttidsudlejninger. Hos Ejendomsforeningen Danmark er det dog tydeligt, at problematikken fylder hos medlemmerne.

– Mange udlejere, andelsbolig- og ejerforeninger accepterer ikke udlejning via Airbnb. Det skyldes hensynet til de øvrige beboere. Vi hører fra vores medlemmer, at stadig flere er på vej med forskellige restriktioner eller deciderede forbud imod udlejning igennem Airbnb, fordi naboerne bliver generet, siger Torben Christensen.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder