Året i Ejendom: En fest for de fleste

2016 blev en fest i ejendomsbranchen. For første gang siden 2008 blev markedsudviklingen ikke spejlet i krisen i sidste årtis krise. Transaktionerne boomede, byggeriet er på vej op igen, boligefterspørgslen bare steg og steg, og investorerne fandt vej til mange flere byer i Danmark. Endda i så høj grad, at snakken om boligboble og ny krise begyndte igen med hævede pegefingre fra både ECB og Nationalbanken, men her og nu er der fuld fart frem. Blandt nogle af årets mest læste nyheder og samtaleemner var da også nye jobs og nye medarbejdere. Der er kommet efterspørgsel på gode mæglere, projektudviklere, administratorer og asset managers, og det kunne man se på nyhedsstrømmen om nye jobs.

Internt i branchen var svenske Castellums køb af Norrporten, som også gav dønninger på dansk jord, den største transaktion i Norden siden 2008 og den næststørste i Sverige nogensinde. Det nye Castellum har ejendomme for godt 60 milliarder danske kr. I Danmark blev Briggen og Norrporten lagt sammen til en ny storspiller med ejendomme både i centrum og periferien af København med Thomas Wenzell Olesen i spidsen.

Ved indgangen til 2016 var en af de største bekymringer hos flere mæglere om der nu ville være ejendomme nok at handle til at møde den store efterspørgsel. Den bekymring blev gjort til skamme. Ikke mindst fordi nogle af de nyligt handlede ejendomme er blevet solgt igen. Et af de mest iøjnefaldende eksempler er nok Standard Lifes køb af den markante Europahuset i Aarhus som i slutningen af 2016 – bare godt et år efter købet – er solgt videre til Industriens Pension.

I Danmark blev Danske Banks salg af en hel portefølje blandt andet invitationen til en ellers kraftig ekspansion hos den skotske gigant, der er blandt verdens største og har aktiver under forvaltning for over 2.000 milliarder kr. Danske Bank solgte ud til både M7Re og Standard Life og blev nok årets største sælger med en portefølje over bordet til omkring 3 milliarder kr. Men også Nykredit solgte ud for estimerede 1,5 milliarder kr. Her var det danske Dades, der var på opkøb. Dades blev i øvrigt som en følge af sin nye ejerstruktur fra 2015 en af de meget markante aktører i 2016 med opkøb i både Køge, Roskilde, Aarhus og altså på Kalvebod Brygge.

Andre transaktioner, der var oppe at ramme 10-cifrede tal var Heimstadens køb af boliger i Sydhavnen til 1,4 milliarder kr., NREPs salg af BIG Shoppingcenter til CBRE Global Investment Partners og Portus Retail og salget af Carlsberg Fondets ejendomme til PFA, JØP og DIP for 1,1 milliard kr. (alle tal estimeret af Red Property Advisers i Estate Magasin).  Den sidste handel skabte i øvrigt stor utilfredshed blandt beboerne, fordi ejendommene ikke blev tilbudt til dem, og det har da også været mange køberes skræk i 2016, at de endelig havde identificeret et godt opkøb og så valgte beboerne selv at købe ejendommen for øjnene af dem på grund af den lovpligtige tilbudspligt. En anden tendens var pensionsselskabernes markante skift frem i værdikæden. Og her blev det også til et af årets største tilsagn, da PKA på en af årets sidste dage gav tilsagn om 1,2 milliarder kr. til NVP og boligudvikling i Sydhavnen.

På den politiske bane var den største nyhed i Danmark den nye regering. Danmark har igen fået et samlet bygge- og boligpolitisk ministerium, og det bliver spændende at se, hvordan Ole Birk Olesen kommer til at gribe det an. Endnu er der ikke kommet nogen konkrete udmeldinger på, hvad der skal ske på området men positivt er det i hvert fald som udgangspunkt, at der kommer et samlet fokus på branchen og området.

Politisk har lempelserne i planloven, der forventes endeligt vedtaget ganske snart, haft størst potentiel betydning for branchen. Det var til glæde for mange og skuffelse for andre, at forliget med et bredt flertal fik slået fast, at kommunerne kan forlange 25 procent almene boliger i nye projektområder. Men også at der bliver mulighed for at bygge større butikker og ikke mindst, at mere fremover skal afgøres i kommunerne.

I det store perspektiv kan man politisk og økonomisk ikke komme uden om valget af Donald Trump og Brexit som to begivenheder ingen troede mulige, men som overraskende blev virkelighed. Og to begivenheder som på papiret så ud til at betyde meget, men som ikke havde nogen reel og umiddelbar indvirken på markedet eller branchen. Men det kan de hurtigt få, for hvis for eksempel Donald Trump gør alvor af at stimulere økonomien og igangsætte massive infrastrukturprojekter, så vil renten formentlig stige, og det vil få stor betydning ikke mindst for boligkøberne i Danmark.

Årets store buzzword blev digitalisering og disruption. Alle ved, at man skal være klar men ikke hvordan. Her på redaktionen bliver vi ofte opfordret til at skrive mere om digitalisering. Men når vi gør det, så trækker artiklerne kun få læsere. Det er som om mange er klar over, at man bør tage Big Data seriøst, men ikke hvordan man gør det eller hvorfor det egentlig er interessant for netop deres forretning.

En stor del af det boomende danske transaktionsmarked skyldes vores unikke realkreditsystem, der har været under hårdt pres fra kommende EU-regulativer. Realkreditsystemet giver lave renter på fastlåste vilkår og er næsten for godt til at være sandt, når man kommer som udenlandsk investor. Indtil videre består det kun, fordi der bliver gjort et stort og solidt lobbyarbejde, og derfor var årets nyhed om, at Finansorganisationerne, Realkreditrådet og Realkreditforeningen, samler sig og dermed kan skabe en fælles stærk lobbyist, en nyhed af langt større betydning for branchen end den måske så ud til på overfladen.

Mange udviklere har haft travlt med at få projekterne kørt igennem i bekymring for om markedet nu holder. Derfor har et af årets tilbagevendende samtaleemner været betonpriser og betonleverancer. Lukkede linier på betonfabrikkerne har skabt lange ventetider og høje priser. I Danmark har vi i mange år brystet os af vores effektive byggeri på grund af vores store brug af betonelementer, men måske bliver den nye trend i 2017 in situ støbte byggerier, hvis bygherrerne bliver irriterede nok over at ville købe et produkt, der ikke kan leveres hurtigt nok.

Estate Magasin har gennem året gået bagom tendenserne. I årets første udgave så vi nærmere på Greater Copenhagen – målet er, at regionen skal stå sammen og markedsføre sig i fællesskab. Indtil videre må man nok konstatere, at der mest har været tale om et politisk succesfuldt projekt. Selvom tankerne bag er til stor fordel for ejendomsbranchen på sigt, så har travlhed og mangel på brødnid nok været nogle af de afgørende faktorer, der har afholdt branchen for for alvor at tage ejerskab af projektet.

Imens står Stockholm Business Region sammen og har netop offentliggjort, at regionen frem mod 2025 forventer investeringer for 710 milliarder kr. Ingen tvivl om, at den danske ejendomsbranche også ville profitere af i højere grad at stå sammen om markedsføring og udvikling af Greater Copenhagen. Måske kommer det i 2017?

I årets anden udgave gik vi tæt på et af de nye udviklingsområder i København; nemlig Grønttorvet. En eksponent for en vigtig tendens i 2016. Projektudvikler Hans-Bo Hyldig vil nemlig bygge boliger i den billigere ende, og det er en trend, som mange bygherrer forsøger at tilpasse sig. Selvom det stadig er muligt at sælge boliger til 50.000-55.000 kr. per kvm. – til min personlige overraskelse. Tommelfingerregelen er vist stadig væk, at man kan købe for cirka 3-3,5 gange husstandsindkomsten, og ser man på indkomststatistikkerne, så tjener de allerfleste i Danmark under 1 million i husstandsindkomst, og det er trods alt typisk kun hvis man har været i gang på det københavnske boligmarked de seneste 5 år, at man har penge med sig hjemmefra. Så selv på kort sigt er mulighederne for at sælge de dyre lejligheder i stort tal nok ved at være udtømte. Derfor vil mange tilflyttere til København ikke kunne sidde for 25.000-40.000 kr. om måneden. Ergo flytter fokus sig til udvikling af boliger til priser på 20.000-25.000 kr. om måneden og dermed priser på 2-4 millioner kr.

I årets tredie udgave så vi nærmere på udviklingen i investeringsmarkedet. I takt med de seneste års fokus på ejendomsmarkedet er nye store forvaltere af investeringer kommet ind. De arbejder målrettet og puljer til porteføljer. Det kommer vi til at se meget mere af i de kommende år. Blandt de helt nye af den slags aktører i 2016 var netop CBRE Global Investors.

I nr. 4 var Steen Parsholt hovedhistorien. Et forholdsvis ubeskrevet blad, der dog har stået i kulissen og ryddet op i ejendomsbranchen i flere år. Nu er han trådt frem som bestyrelsesformand og er i samarbejde med adm direktør Boris Nørgaard Kjeldsen gået shop-amok i det danske ejendomsmarked for at øge Dades’ portefølje.

I nr. 5 så vi nærmere på administrationsmarkedet og det kapitalfondsopkøbte Deas. Og i nr. 6 som udkommer på mandag den 2. januar får du et vue over årets mest læste artikler og et indblik i en af de største aktører i det danske ejendomsmarked nemlig Bygningsstyrelsen. Med byggerier for 16 milliarder kr. og ejendomme for 32 er Bygningsstyrelsen en af de største aktører i det danske ejendomsmarked netop nu, hvor de er næsten færdige med at finde nye kontorer til 3.900 medarbejdere og forlader 150.000 kvm. i Københavns centrum. En solid og stabil lejer kommer nu til provinsen og skal nok gøre nogle ejendomme udenfor København attraktive.

Der er intet konkret, der ser ud til at ændre på situationen i ejendomsbranchen her ved indgangen til 2017. Men der er god grund til at holde øjne og ører åbne og ikke mindst fæstne blikket på renteudviklingen.

Her på redaktionen på Estate Media glæder vi os til i 2017 at yde vores bidrag til branchens udvikling ved at levere de bedste nyheder, magasiner og konferencer, så du kan følge udviklingen bedst muligt.

Se alle tidligere magasiner her og få det første view på magasinet, der lander i postkassen i den kommende uge. 

Rigtig godt nytår!

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder