(Foto: PR)

Nye regnskabsregler øger behovet for vurderinger

Behovet for, og ønsket om eksterne vurderinger af investeringsejendomme, vil stige de kommende år, som følge af ændringerne i Årsregnskabsloven, som får indflydelse på regnskabsåret der afsluttes d. 31/12 2016. De nye regnskabsregler samt det forhold, at de mange udenlandske investorer på det danske ejendomsmarked i langt højere grad kræver eksterne vurderinger af deres investeringsejendomme, vil generelt få efterspørgslen efter eksterne vurderinger til at stige.

– Har man købt ejendomme som investering, bør man, efter min opfattelse, bruge dagsværdien som princip i sit regnskab, så den afspejler udviklingen i investeringens afkast. Det er noget, som alle virksomheder der foretager ejendomsinvesteringer bør forholde sig aktivt til, siger Henrik Reedtz, der er partner, statsaut. revisor Henrik Reedtz fra revisionsvirksomheden Ernst & Young.

Han forudser, at det danske ejendomsmarked i langt højere grad kommer til at ligne de store udenlandske ejendomsmarkeder, hvor investeringsejendomme stort set altid vurderes af eksterne valuarer.

Han forventer på sigt, at det nye princip vil blive standarden i alle selskaber med investeringsejendomme i porteføljen. Og han tror, at det vil trække i retning af eksterne vurderinger, hvor mange selskaber i Danmark i dag selv står for vurderingerne af den aktuelle dagsværdi.

– Jeg synes allerede, at vi kan se tendensen. De store udenlandske fonde er vant til eksterne vurderinger, og deres indtog på det danske marked betyder, at det kommer ind ad bagvejen. På et tidspunkt bliver det god skik at bruge eksterne vurderinger i Danmark, som vi allerede ser det i Tyskland og Sverige. Det går den vej. Og det er noget, vi bifalder som revisorer, da eksterne vurderinger ofte giver et bedre og mere retvisende revisionsbevis, forklarer Henrik Reedtz.

Brug for tre vurderinger
Virksomheder, der ønsker at bruge dagsværdien af deres investeringsejendomme i årsregnskabet, skal reelt bruge tre vurderinger: Dels en opgørelse af værdien pr. 1. januar 2015, samt pr. 31. december 2015 og 31. december 2016. Årsregnskabet skal afspejle afkastet i løbet af det seneste regnskabsår. Der er dog indført en lempelse via en overgangsbekendtgørelse, så man i princippet kan nøjes med en enkelt vurdering.

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech forudser erhvervsdirektør Jørgen Jørgensen også, at flere virksomheder fremover vil bruge eksterne vurderinger.

– De interne vurderinger vil ofte operere med et princip om plus/minus 20 procent, men vi kan ramme meget tættere på den aktuelle markedsværdi via vores kendskab til markedet. Når værdien af investeringsejendomme opgøres til dagsværdi, kan man som investor langt bedre vurdere selskabets udvikling og det løbende afkast. Det burde efter min mening være stort set alle selskaber, der fik deres ejendomme vurderet eksternt. Der burde gælde samme armslængdeprincip som ved revision. Man kunne til en start indføre, at en procentdel af ens ejendomme blev eksternt vurderet, eller man kunne indføre stikprøve-vurderinger, foreslår Jørgen Jørgensen.

Der er ingen skattemæssige konsekvenser af den nye Årsregnskabslov, men loven vil på sigt, medvirke til at skabe større transparens og åbenhed på markedet for investeringsejendomme.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder