Ugen bød på transaktioner og jobskift. Blandt dem, var overraskende, at Henning Larsens Anders Sælan skiftede til Tetris, hvor han skal være med til at designe fremtidens kontorer. Og Peter Gill blev investeringsdirektør i CapMan.

Ugen i ejendom: Transaktioner boomer igen

Ugen blev præget af en strøm af offentliggørelser af transaktioner. Mest spektakulært var det, at endnu en udenlandsk spiller, svenske Akelius, nu meldte sin ankomst. Et ejendomsselskab næsten tre gange så stort som det største danske er dermed på banen i det københavnske marked.

Læs her Akelius ny spiller på det danske marked

Og de er ikke de eneste, der står på spring. Da Expo Real i starten af ugen samlede 39.000 ejendomsfolk i München med flest fra Tyskland, UK, Holland, Østrig, Schweiz, Polen, Frankrig, Tjekkiet, USA, Luxembourg og Spanien var der kun cirka 100 danskere til stede. Og det til trods for, at der er et stort kapitalmæssigt overskud over hele Europa, som bare venter på at blive placeret. De danske mæglere, asset managers og advokater, der var på plads i München oplevede da også overvældende interesse for at investere i danske ejendomme.

I flere år har man i det danske marked talt om, at den største umiddelbare trussel for at imødekomme efterspørgselen er mangelen på ejendomme at investere i. Derfor er det spændende at se, at nogle af de udenlandske investorer allerede er begyndt at skille sig af med deres ejendomme igen. Det gælder for eksempel CapMan som med salget af to boligejendomme har gjort det muligt for Akelius at komme ind i markedet.

Læs her Heimstaden køber boligejendomme af NREP

Men salget skal på ingen måde ses som et udtryk for, at CapMan er på vej ud. Tværtimod har det finske investeringsselskab denne uge vist, at de tager deres tilstedeværelse på det danske marked alvorligt og hentet den tidligere PwC og Nybolig Erhverv mand Peter Gill ind til at varetage investeringsstrategien overordnet fremadrettet.

Læs her CapMan henter ny investeringsdirektør fra PwC

Uge 40 blev også ugen, hvor online markedet for alvor trådte ind i en ny tidsalder. Mæglernes egen portal Oline.dk har i mange år sloges med ganske vist at være den største, men ikke nødvendigvis den med det bedste navn, når det gælder associationen til at finde et lejemål eller en investeringsejendom. Navnet har haft større referencer til DRs børnefjernsyn end til ejendomsbranchen. Nu er en gennemgribende fornyelse i gang med ny ekstrovert direktør og ny offensiv strategi og i denne uge kunne Simon Birch Skou så også offentliggøre det nye navn Ejendomstorvet.dk. Samtidig kunne en af konkurrenterne Respace.dk gå i markedet med, at det nu er gratis at bruge portalen for både brugere og lejere som et led i forsøget på at øge markedsandelen.

Læs her Oline skifter navn til Ejendomstorvet.dk

Læs her Respace tilbyder gratis eksponering

Blandt de mange spændende transaktioner denne uge dominerede boligejendommene fortsat markedet, men mere overraskende købte Niam sig også ind i kontormarkedet med overtagelsen af en ejendom fra det mindre udviklings-og investeringsselskab Property Partners. Kvm. prisen på 13.000 kr. ligger dog stadig langt fra mange af kvm. priserne på boligejendomme. I denne uge så vi boligejendomme handlet til 21.000 kr. per kvm. Klart er der forskel på stand og beliggenhed, men tendensen er, at kontorer er billigere. Spørgsmålet er om det forhold fortsætter i de kommende år? Det bliver spændende at se om de høje boliglejepriser især kan holde sig på niveauet.

Læs her Niam køber kontorejendom på Østerbro

Selvom det er hovedparten, så er det dog ikke alle transaktioner, der involverer udenlandske investorer. I denne uge fik Bispebjerg Hospital solgt byggeretten til en dagligvarebutik til Dansk Supermarked. Butikken var udbudt til højestebydende, og det var ikke nogen dårlig ide, viste det sig. Der var mange, der gerne ville bygge butik i det på stedet underforsynede dagligvaremarked, og Bispebjerg kan glæde sig over en god pris, der skal finansiere etableringen af flere P-pladser.

Læs her Dansk Supermarked vinder udbud af Bispebjerg-grund

Udenfor København blev overskrifterne præget af de institutionelle. AP Pension og Nordea Ejendomme bød på hver sin måde ind i Frederikssunds Vinge-by og Aarhus’ rødglødende ejendomsmarked. Et tegn på, at der bliver set nøje på alternative muligheder, der kan give højere afkast end de 3-3,5 som dele af de centrale bolig- og kontormarkeder er nede på. På Expo Real blev en investeringsdirektør i et af panelerne i denne uge spurgt, hvad det laveste han havde købt ind til var? “2,45 for en kontorejendom”, sagde han med spag stemme velvidende, at mange af hans kolleger fra hele verden i salen formentlig syntes, det var noget nær galimatias.

Læs her AP Pension og MT Højgaard byder på Vinge

Men som han sagde:

-For 2 år siden havde jeg syntes, det var hul i hovedet at købe ind til 3,75. Nu kan jeg ikke få en bedre forrentning, når jeg sammenligner med obligationsmarkedet som giver cirka 0. Så hvis det er en god ejendom, så er det sådan, det er.

Samtidig lurer der mange potentielle risici. Brexit er en af dem, som færrest på Expo kunne forholde sig til. De skarpeste ejendomshjerner i Europa delte mere eller mindre uvidenhed for som flere af dem sagde:

– Vi kan endnu slet ikke se, om det er godt for UK, at pundet falder, og det vil føre til, at investorerne dermed vil flokkes til London, om det er godt for Europa og de nordiske markeder eller om det er en katastrofe for hele Europa, hvis økonomien bryder sammen.

Og så var der jokeren i USA, hvor ingen ved, hvad det betyder, hvis Trump – dog mod forventning – skulle vinde valget 8. november.

Læs her Stemningen i Europa

Læs her Facebook køber i Odense

Men alle de ubekendte overskygges alligevel af den gode stemning i investeringsmarkedet, og det bar ugens nyheder stærkt præg af. Og ikke mindst af rygtet om, at også Facebook nu måske kommer til Danmark. Både Akelius og Facebook på en enkelt uge – hvad kan det næste ikke blive?

Rigtig god weekend!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder