mandag 27. oktober 2014 00:00
FNs klimapanel i København for at sætte punktum for klimaets tilstand
I denne uge samles 600 internationale klimaforskere og delegerede i Danmark. De skal sætte de sidste punktummer i den femte rapport fra FN´s klimapanel IPCC om klimaets tilstand.
En rapport, som ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen bliver afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015.
Rapporten bør have den danske bygge- og ejendomsbranches bevågenhed, da op mod 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug anvendes til opvarmning, ventilation og lys i bygninger. Det hele starter i dag kl. 10, hvor FN´s klimapanel IPCC indleder et plenarmøde, som skal munde ud i offentliggørelsen af deres konklusioner om klimaets tilstand søndag d. 2. november i København.
– Vi skriver klimahistorie i København, når IPCC offentliggør deres rapport. Det er denne rapport, som internationale politikere, journalister og forskere vil referere til i mange år frem. Og selvom ingen kender det endelige indhold af rapporten endnu, er det min klare forventning, at den bliver afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
IPCC´s rapporter har klart slået fast, at klimaet allerede er under forandring, at forandringerne er menneskeskabte, og at der skal handles straks, hvis de voldsomme klimaforandringer skal forebygges.
– Danmark er heldigvis godt på vej mod vores mål om en 40 producent reduktion i drivhusgasudledningen i 2020. Og vi har bevist, at et land sagtens kan skrue op for produktiviteten og ned for energiforbruget på én og samme tid. Men der er stadig lang vej til fossil uafhængighed. Så vi skal beholde arbejdshandskerne på og blive ved med at tage ansvar. Både når vi laver klimapolitik i Danmark, og når vi skubber på for ambitiøse EU-mål og en bindende global klimaaftale, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Regeringen indgik i februar 2014 en aftale med SF, EL og K om klimamålsætningen, at Danmarks udledning af drivhusgasser i 2020 reduceres med 40 procent i forhold til niveauet i 1990, og at der løbende fremsættes forslag, der yderligere kan reducere udledningen af drivhusgasser med henblik på at nå målet om en 40 procents reduktion i 2020.
Ifølge DMI får Danmark i fremtiden et varmere klima med generelt mere nedbør og flere samt mere ekstreme vejrhændelser. Danmark kan således forvente mere regn særligt om vinteren, og om sommeren får vi formentlig både længere tørkeperioder og kraftigere regnskyl. Temperaturen i landet vil stige; særligt forventes mildere vintre, hvilket blandt andet betyder, at planternes vækstsæson bliver forlænget.
Somrene bliver varmere, og der kan komme flere og længere hede- og varmebølger. Vi vil sandsynligvis se en stigning i stormstyrken og endelig forventes en generel vandstandsstigning i havene omkring Danmark.
Læs mere om Danmarks værtsskab for IPCC her.
Billede: Danmark har selv oplevet, hvordan klimaet er forandret og ekstremt vejr laver skader for milliarder af kroner. Foto: Københavns Kommune.