Foto: Regus

København har rekordfå ledige kontorer på trods af statslig udflytning

På to år har staten flyttet hovedparten af de varslede 3900 statsjob fra hovedstaden til provinsen, men alligevel har København i dag færre udbudte kontorlokaler end i 2015, og der har ikke været så få lokaler udbudt siden årsskiftet 2008/09.

Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

– Vores tal tyder på, at udflytningen er blevet iværksat i en periode, hvor markedet i kraft af opsvinget rigeligt har kunnet opsuge de kontorer, som staten forlod – og mere til. Da udflytningen gik i gang i slutningen af 2015, var 7,5 procent af kontorarealerne i København udbudt, og det er nu faldet til 5,7 procent. Det svarer til, at der er kommet liv og aktivitet på cirka 100.000 kontorkvadratmeter i hovedstaden, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Til sammenligning anslog erhvervsmæglere, at statens planer om at udflytte 3.900 job ville gøre op imod 80.000 kontor-kvadratmeter overflødige i hovedstaden. Planen om at flytte statsjob til provinsen blev lanceret af den daværende Venstre-regering efter folketingsvalget i juni 2015. I oktober i år lød en foreløbig status, at 2546 statslige arbejdspladser var flyttet. Samtidig bebudede den nuværende VLAK-regering en plan om at flytte yderligere ”flere tusinde” offentlige job til provinsen.

Tallene for kontorlokaler omfatter København by med såvel København som Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Faldet i de udbudte kontorlokaler skyldes både øget beskæftigelse i hovedstaden, og at der i et vist omfang bliver indrettet boliger i ældre erhvervslokaler.

– Opsvinget er i den grad kommet til København, som har fået godt tre procent flere job eller små 15.000 ekstra arbejdspladser, siden udflytningen af de statslige job blev annonceret. Mange af de nye job er på kontor, og det har skabt efterspørgsel på flere kvadratmeter. Dertil kommer de senere års konverteringer til boliger, som samtidig har fjernet kontorer fra markedet, siger senioranalytiker Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

København by har lige knap 6 millioner kontorkvadratmeter eller en fjerdedel af det samlede kontorareal i landet. Før finanskrisen var under fem procent af kontorlokalerne udbudt, og da det så værst ud, stod lidt over 10 procent tomme i slutningen af 2010 og igen ved indgangen til 2014. Siden er der kommet aktivitet i kontorer med i alt 250.000 kvadratmeter.

Læs også: Endelig et stort moderne logistikcenter på vej i Københavnsområdet





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder