Bygningsstyrelsen efter milliardkøb: – Vi vil have store knudepunkter frem for selvstændige enheder

Siden 2015 har Bygningsstyrelsen arbejdet på at skabe stærke knudepunkter til statens lejere. Det førte til den overraskende nyhed denne sommer om, at Bygningsstyrelsen havde købt ejendommen Osvald Helmuths Vej 4 på Frederiksberg af revisionsvirksomheden EY for 1.080 millioner kr. Ejendommen er på 55.700 kvm, hvoraf cirka 37.000 kvm er kontor foruden kælder og parkering.

Huset er tegnet af 3XN og var dengang i 2011, da bygningen stod færdig, en af de få ejendomme i Danmark med DGNB sølvcertifikat.

– Vi arbejder ud fra en målsætning om at effektivisere statens lokaleforbrug. Derfor har vi længe set på mulighederne for at danne knudepunkter. Især bliver vi udfordrede i forbindelse med ændringer af ressortområder og organisationsændringer i statens styrelser, siger vicedirektør Kristian LykJensen, Bygningsstyrelsen.

Det er meget dyrt at flytte en styrelse både i direkte omkostninger, men også hvad angår tabt produktivitet.

– Mulighederne for at tilpasse lokalerne til ændringer i styrelsesstrukturen er meget ufleksibel, hvis hver styrelse har en særskilt lokation. Derfor har vi været på udkig efter lokaler, der er beliggende ved trafikale knudepunkter, men som også kan fungere som et internt knudepunkt forstået på den måde, at der kan ændres hurtigt og smidigt på arealudnyttelsen. Den største koncentration af statslige kontorer er der på Slotsholmen.

– Det er et fantastisk knudepunkt. Vi har så mange og sammenhængende kvadratmetre derinde, at vi nemt kan ændre på arealfordeleingen, når forskellige funktioner bliver flyttet fra et departement til et andet. Eller hvis der bliver skåret ned eller mandet op på enkelte områder. Det er det samme, vi gerne vil på Flintholmen og på Kalvebod Brygge, hvor vi bygger nyt i OPP-regi, siger Kristian Lyk-Jensen.

Det er som udgangspunkt billigere for staten at være ejer end lejer, så derfor har Bygningsstyrelsen søgt efter muligheder og velegnede ejendomme for at kunne opbygge et knudepunkt.

Bygningsstyrelsen har købt ejendommen direkte af EY, og Kristian Lyk-Jensen udelukker ikke, at der kan blive opkøbt flere ejendomme.

– Hvis der dukker en god kontorejendom op af samme størrelsesorden til fornuftig pris per kvm., kunne vi sagtens være interesserede i at købe. Mange styrelser og statsinstitutioner sidder i dag i mindre, selvstændige og ufleksible lejemål, og det vil vi gerne have ændret til fordel for knudepunkter

Læs mere om klynger og knudepunkter i den seneste udgave af Estate Magasin. Her tager vi udover Bygningsstyrelsen en snak med den innovative innovationsforsker Bruce Katz, By & Havn, Solstra og adm. direktør for Vidensbyen, Caroline Arends.

Læs også: EY-huset i Flintholm-kvarteret købt afBygningsstyrelsen for en milliard kr.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder