(foto: LINK arkitektur)

Op mod 200.000 danskere over 60 år vil gerne bo i seniorfællesskaber –

Ensomhed blandt seniorer er et stigende problem. Det viser undersøgelser fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Men når de bor sammen med andre, vokser livskvaliteten, og de føler sig mindre ensomme. Derfor er seniorfællesskaber blevet interessante for både institutionelle og andre investorer.

Og derfor har Himmerland Boligforening og Realdania nu i et nyt partnerskab udviklet modeller for seniorbofællesskaber, som også økonomisk svagere ældre har råd til.

– Fyrkildevej i det østlige Aalborg er udvalgt som det sted, hvor samarbejdet skal vise nye tilgange til seniorbofællesskab. Og der vil især blive kælet for fællesfaciliteterne både ud og inde. Det er nemlig i høj grad her, nye fællesskaber og relationer mellem beboerne kan opstå – og det er i fællesarealerne, at der er behov for og efterspørgsel efter nytænkning. Projektet er tænkt som et eksempelbyggeri, som skal inspirere byggesektoren til, hvordan man kan bygge seniorbofællesskaber også i den almene boligmasse, siger direktør i Himmerland Boligforening, Ole Nielsen.

Også rådmand i By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen (S) glæder sig over det nye projekt:

– Det østlige Aalborg gennemgår for tiden en stor transformation med nyopførte boliger samt flotte renoveringer af både boliger og byrum – og nu også et seniorbofællesskab. Jeg synes, at det er fantastisk, at det snart bliver muligt for borgere at vælge en boform, der med sin fysiske udformning kan være med til at højne det sociale fællesskab både internt i bofællesskabet men også i hele nærområdet.

Der eksisterer i dag mellem 250 og 300 seniorbofællesskaber i Danmark og ca. 65 procent drives af den almene sektor. De skal ifølge BL – Danmarks Almene Boliger frem mod 2020 helt generelt renoveres, herunder med fokus på energiforbedringer og på at skabe øget tilgængelighed for ældre.

Ifølge LINK arkitektur er op mod 200.000 danskere over 60 år interesserede i at bo i seniorbofællesskab. Der er pt. boliger til cirka 7000 og altså et stort potentiale.

I Nordjylland er det arkitekt Lotte Rolighed, der sammen med sit team fra LINK arkitektur skal tegne det nye seniorbofællesskab i Aalborg.

– Seniorbofællesskabet bliver en del af det almene boligbyggeri på Fyrkildevej i Aalborg Øst. Men seniorbofællesskaber er en mulighed over hele landet og i alle typer kontekst, siger Lotte Rolighed.

Igennem de sidste to år har Lotte Rolighed og boligteamet hos LINK arkitektur arbejdet dedikeret på at udvikle et egentligt program for seniorbofællesskaber.

– Gennem analyser og studier af boligen og livet i boligen har vi identificeret de vigtigste parametre for det gode seniorbofællesskab, siger Lotte Rolighed.

Bofællesskabet som boform er helt specielt, fordi det både skal kunne rumme private, individuelle behov og samtidig facilitere et stærkt fællesskab. I praksis skal der kunne skrues op og ned for omfanget af fællesfaciliteter, for der er stor forskel på behovene i de enkelte projekter.

– Som arkitekter er det vores opgave at skabe balancen mellem fælles og private behov ved hjælp af de rigtige rum og faciliteter. Nogle vil eksempelvis gerne have to separate soveværelser og andre har behov for et stort dele-køkken eller fælles motionsrum. Det er vigtigt, at fællesfaciliteterne er tegnet og placeret, så man ser og møder hinanden, siger Lotte Rolighed.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder