Pensionskasser powershopper for milliarder

Pengene strømmer ind og inden for en overskuelig horisont er der ikke udsigt til, at floden løber tør.

Så hvis en pensionskasse har besluttet, at 5-10 procent af investeringerne skal gå til ejendomme, så vil der automatisk skulle købes mere ind i de kommende år alene fordi indbetalingerne og dermed balancen stiger.

Det er baggrunden for, at pensionskassernes ejendomsinvesteringer er vokset betydeligt de seneste år, og at der fortsat allokeres milliarder årligt til ejendomsinvesteringer. Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, med årlige indbetalinger for godt 29 milliarder kr. og en balance på 545 milliarder kr. i 2015 er også blevet Danmarks største på ejendomme efter en eksplosiv vækst de seneste år.

Siden den nuværende direktør Michael Bruhn startede primo 2013 er ejendommenes andel af balancen gået fra at udgøre 15,4 milliarder kr. til nu knap 42 milliarder kr. Og frem til 2020 skal der investeres yderligere, så PFA får ejendomme for 60 milliarder kr. – Vi havde tidligere allokeret 5 procent af balancen til ejendomme, men med det faldende afkast på obligationer skal vi op på 12-15 procent. Og når balancen så er hastigt voksende, så bliver det også et stigende beløb, der skal købes ind for, siger Michael Bruhn, PFA Ejendomme, til Estate Media.

For at være så sikker som muligt på at ramme rigtigt i det konkurrenceprægede marked sigter ejendomsteamet i PFA efter en række definerede udviklingstrends, som de potentielle ejendomsinvesteringer skal falde indenfor og som skal sikre, at investeringer er skarpe i forhold til fremtidens krav, når risikoen skrues i vejret.

En af de vigtigste er at følge den demografiske udvikling nøje og ikke kun løbe efter boliger i de største byer.

– Sammen med Industriens Pension har vi dannet en boligfond, hvor vi er i gang med at kortlægge 29 byer over hele Danmark, hvor der er konkret vækst. Det kan for eksempel være, at Holbæk vokser, mens en mindre by som Tølløse går tilbage, selvom de ligger i samme kommune. Vi vil ind og analysere hver enkelt by for at få en fornemmelse af, hvor i landet der kan være en mulighed for gode boliginvesteringer, siger Michael Bruhn.

Læs hele historien i den nyeste udgave af Estate Magasin her

Læs også: http://estatemedia.dk/dk/2017/02/20/pfa-og-industriens-pension-investerer-1-mia-kr-i-danske-vaekstbyer/

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder