
tirsdag 27. maj 2025 11:31
Ny rapport fra By & Havn skal give boligdebatten et nyt perspektiv
Af Anna Sofie Harboe Andersen og Christoffer Bagge
Boligpriserne i København fortsætter med at stige, og for mange københavnere – særligt førstegangskøbere – føles det næsten umuligt at få fodfæste på markedet.
Det er en velkendt fortælling. Men hvad er egentlig årsagen? Det forsøger en ny rapport fra By & Havn at belyse.
Rapporten – eller hvidbogen, som By Havn kalder den – bygger på ti interviews med eksperter, investorer, boligselskaber, jurister, rådgivere og forskere, og dykker ned i prisudviklingen og boligbehovet i København.
Den har fået navnet “Fra kriser til knaphed” og bliver offentliggjort onsdag 28. maj, hvorefter den senere samme dag bliver genstand for en debat, hvor markante ejendomsbrancheaktører som Jacob Kjær, Partner og Head of Denmark, Nordanö, Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme, Marius Møller, Ejendomsdirektør i Pension Danmark og Hans-Bo Hyldig indtager scenen i Altingets gård.
Målet med rapporten er ifølge By & Havn at give et mere nuanceret og oplyst grundlag for debatten om byens boligmarked, fortæller adm. direktør Anne Skovbro til Estate Media.
– Det har vi gjort for at blive klogere, og fordi vi ofte får spørgsmål om det københavnske boligmarked. Der er sket rigtigt meget på boligmarkedet i København i de seneste 15 år, og vi ønsker hele tiden at blive klogere på markedet og de dynamikker, der er i forhold til prisdannelsen og boligbehov. Vi læser med stor interesse kommunens årlige boligredegørelse, som handler meget om demografi og fakta om boligmassen i København. Vores bidrag her supplerer med viden om udviklingen i boligmarkedet og prisudviklingen siden finanskrisen.
Hvorfor mener I, at det er By & Havns opgave at lave sådan en hvidbog?
– Vi har hele tiden brug for at forstå udviklingen på boligmarkedet i København og har derfor spurgt nogle af dem, som vi har et godt samarbejde med og hvis indsigt, vi bruger i vores arbejde. Og vi har valgt at offentliggøre den, fordi vi synes, at debatten om boligmarkedet i København er vigtig. Og den debat vil vi gerne bidrage konstruktivt til.
Hvad håber I at opnå med den?
– Det giver forhåbentlig en bredere og større indsigt om at markedet påvirkes af mange forskellige faktorer, siger Anne Skovbro.
Nu vil alle bo i København
En af de eksperter som er blevet interviewet i rapporten er forsker i boligpolitk og byudvikling ved Aarhus Universitet Martin Vinæs Larsen.
Han har en enkel forklaring på, hvad der er sket.
– For 40 år siden, var der ikke mange, der gad bo i København, men nu vil alle gerne bo der. Og det er hovedårsagen til, at prisen på boliger er steget.
Kernen i problemet er en ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Der er ganske enkelt ikke blevet bygget nok boliger til at imødekomme den stigende interesse for livet i hovedstaden.
Det er én af pointerne i en ny hvidbog, eller rapport, som udviklingsselskabet By & Havn udgiver onsdag.
Kritik bliver kaldt overdrevet
Af rapporten fremgår det også, at antallet af private lejeboliger i København er vokset markant de seneste ti år.
Faktisk er der kommet 23.000 nye lejeboliger til, og boligformen udgør nu knap 30 procent af markedet – hvilket gør den til den mest udbredte.
Udviklingen har mødt kritik, især fordi mange af lejeboligerne opføres af store, også udenlandske, investorer. Kritikerne mener, at aktørerne er mere interesserede i afkast end i at bidrage til et balanceret boligmarked.
Men ifølge Martin Vinæs Larsen handler væksten i høj grad om efterspørgsel – og ikke nødvendigvis om spekulation. I rapporten peger han på, at strammere lånekrav har gjort det sværere at købe bolig, hvilket har øget behovet for lejeboliger:
Han advarer samtidig mod politiske forslag om at fastsætte en vis andel ejerboliger i nye boligområder. Ifølge Vinæs risikerer man at symptombehandle et problem, som i virkeligheden er strukturelt og finansielt – og på den måde skabe nye ubalancer.
Og kritikken af, at København skulle være domineret af spekulationsbyggeri, mener han også er overdrevet:
– Jeg er ikke bekendt med analyser i Danmark, som viser, at den her type udlejere sætter priserne højere end små private udlejere. Vi har omfattende data fra Tyskland og USA, og der er der intet tegn på, at huslejen er højere, når det er ejet af en kapitalfond, end når det er ejet af små udlejere, lyder det i et interview med forskeren i rapporten.