Rasmus Stoklund. Foto: Skatteministeriet

Udskældt særkrav bliver sløjfet

Den udskældte 50-procent regel bliver fjernet fra det kommende lovforslag om lempelse af pengetanksreglen – en lovændring, der gør det lettere for ejendomsvirksomheder at gå videre til næste generation.

Det oplyser Skatteministeriet til Estate Media.

Det er regeringen selv, der har stillet ændringsforslaget efter både kritik fra ejendomsbranchen og fra politisk side.

Skatteminister Rasmus Stoklund (S) siger til Estate Media:

– Jeg har lyttet til de ønsker, som aftalepartierne er kommet med om den såkaldte 50-procentsregel, og nu løser vi den problemstilling, de har rejst med et ændringsforslag. Det sker inden for aftalens eksisterende økonomiske rammer. Det er jeg tilfreds med, oplyser han.

Positivt nyt for familieejede selskaber
Det supplerende ændringsforslag vil betyde, at familier ikke behøver eje over 50 procent af den faste ejendom i en ejendomsvirksomhed for at overdrage virksomheden med succession. Har familien flertallet af stemmerne i virksomheden, vil de med ændringsforslaget også kunne overdrage virksomheden med succession, lyder der fra ministeriet.

Michael Tuborg, der er head of real estate i KPMG, peger på, at mange selskaber i ejendomsbranchen vil blive glade for ministerens udmelding.

– Det er positivt nyt for familieejede danske ejendomsselskaber, hvor ejerskabet er delt mellem flere familiemedlemmer. De får nu også adgang til brug af reglerne om succession – overdragelse til næste generation uden skattebetaling, siger han til Estate Media.

Fakta: Hvad er pengetanksreglen?

Pengetanksreglen er en skatteregel, der har gjort det vanskeligt for ejendomsvirksomheder at overdrage ejerskab til næste generation uden store skatteomkostninger.

Reglen stammer fra en opfattelse af ejendom som en passiv investering snarere end en aktiv virksomhed. Lovændringen sigter mod at gøre det lettere at gennemføre generationsskifter i ejendomsbranchen.

Risikerede at blive efterladt på perronen
Forslaget har som beskrevet tidligere mødt kritik. Blandt andet fra Alex Kristensen, der er statsautoriseret revisor, ekspert i ejendomsspecialet og partner hos revisionsvirksomheden Redmark.

Over for Estate Media har han peget på, at der blev stillet særlige krav til ejendomsbranchen, som ikke stilles til andre brancher, hvilket gav urimelige og ulige vilkår.

– Der er ejendomsselskaber, der bliver efterladt på perronen, sagde han til Estate Media.

Det nu skrottede krav om, at ejeren skulle eje mere end halvdelen af virksomheden, gav udfordringer, da mange ejendomsvirksomheder drives i partnerskaber med flere ejere – ofte to ejere i fællesskab med 50/50-ejerskab. Det er derfor normalt i ejendomsbranchen, at flere ejere med aktiv deltagelse i driften driver et ejendomsselskab sammen.

Men hvis loven ikke var blevet ændret, ville den type partnerskaber ikke have mulighed for at lave generationsskifte med de nye regler.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder