
mandag 24. marts 2025 11:57
Sådan skal vi bygge i fremtiden: Ekspertgruppe afleverer otte dogmer til dansk arkitektur
De har arbejdet på rapporten i næsten to år, men fredag afleverede en ekspertgruppe nedsat af Kulturministeriet en hvidbog, som kan få afgørende betydning for Danmark.
Rapporten indeholder en serie af otte dogmer og 24 anbefalinger omkring fremtidens arkitektur.
Med den i hånden vil kulturminister Jakob Engel Schmidt (M) nu invitere til samtaler med kommuner, regioner og byggebranchen for at diskutere, hvordan anbefalinger og dogmer kan implementeres.
Også to regeringskolleger – boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) samt Morten Dahlin (V), som er minister for byer og landdistrikter – er inviteret, oplyser Jakob Engel Schmidt.
– Arkitektur er enormt vigtig og angår os alle. Det gælder nu – og ikke mindst i fremtiden, som jo netop er den, vi skal have for øje, hver gang vi renoverer eller bygger nyt. Vi har et ansvar for de kommende generationer, siger kulturministeren i en pressemeddelelse.
Jakob Engel Schmidt peger på, at Danmark har en arkitekturtradition, som er både stolt og internationalt anerkendt, men det forpligter.
– Jeg tror på, at fremtidens arkitektur skal vise vejen til et bæredygtigt samfund med mere natur, siger han blandt andet.
11 eksperter står bag rapporten
Hvidbogens otte dogmer har fokus på tre områder, og det handler blandt andet om genanvendelse og mindre ressourceforbrug i byggeriet. Der er også lagt fokus på at få skabt plads til naturen i de danske byer samt på forskellige veje til at få skabt kvalitet i dansk arkitektur.
Ekspertgruppen, som har leveret rapporten, består af 11 eksperter med baggrund i arkitektvirksomheder, det offentlige samt fra det akademiske miljø.
Talsperson Helle Søholt, som er direktør hos Gehl Architects, konstaterer, at ekspertgruppen er glade for endelig at kunne dele visioner og anbefalinger.
– Tiden kalder på et paradigmeskifte for arkitekturen og i løbet af vores arbejde og samtale med interessenter i kommuner og branche er vi blevet bekræftet i, at tiden også er moden, siger Helle Søholt i en pressemeddelelse.
Hun pointerer, at arkitekturen har kæmpe potentiale for at være med til at skabe en kulturforandring i Danmark, som har udgangspunkt ‘i det eksisterende og i balance med naturen’.
– Den forandring vil vi gerne sætte retning på med otte dogmer for fremtidens arkitektur og med 24 anbefalinger, der anviser veje til at sætte skub på processen. De mange gode eksempler vi peger på i hvidbogen vidner desuden om, at meget kan lade sig gøre og idéerne er derude, hvis viljen er der, understreger Helle Søholt.
EKSPERTGRUPPENS OTTE DOGMER
Mindre ressourceforbrug
#1 Prioriter omhu og skønhed
#2 Vedligehold, renover og transformer
#3 Byg cirkulært
Plads til natur
#4 Skab plads til natur i byerne
#5 Styrk helhedsorienteret arealplanlægning
Kvalitet for alle
#6 Dyrk lokale værdier og kulturarv
#7 Skab mangfoldige boligtyper
#8 Prioriter ny, forpligtende koordinering
Ekspertgruppen understreger i samme ombæring, at de otte dogmer ikke er rangordnet. De understøtter hinanden og viser sammen vejen til en attraktiv og ansvarlig arkitektur, lyder det fra Kulturministeriet.