
fredag 14. marts 2025 11:51
Mipim bekræftede store forventninger – det er tid til at investere
Årets samtaleemne på verdens største ejendomsmesse, Mipim, blev regnen. Jeg har været på Mipim mere end 20 gange, og jeg har da heller aldrig før set en vejrudsigt for ugen som den i år med koldt og regnfuldt vejr. Når ugen samtidig startede ud med et aktiecrash og udbruddet af en handelskrig, kunne man have sine bange anelser.
Det var der ikke grund til.
Ejendomsbranchen er notorisk kendt for at være god til at bevare optimismen, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at der fra mange sider blev talt om, at vi kigger ind i “nogle gode år”, som skal til at starte nu.
Positivismen bunder i, at de samtaler, som investorer og resten af branchen har haft, handler om, at nu er der holdt igen længe nok, og det er tid til at investere. Aktørerne er klar, selvom det ikke har manifesteret sig konkret endnu. Det kan godt være, at nogle amerikanske investorer, for at tækkes det nye regime, ønsker at holde pengene på den anden side af Atlanten fremfor at investere i Europa, men for de fleste er det ikke en større bekymring, fordi der er rigeligt med midler i det europæiske marked, der skal placeres.
Mipim endte med et deltagerantal på over 21.300, hvoraf helt præcist 456 blev noteret som værende fra Danmark. Det er færre end tidligere, men tallet dækker formodentlig over op mod dobbelt så mange, der ikke havde købt adgang til messen. Som altid er der nogle, der primært kommer for at mødes på restauranter og i lejligheder, men i år var der flere danske delegationer, hvor måske 10 var afsted, men kun tre havde købt indgang. Så vi var godt repræsenteret i Cannes – og med flere deltagere end vores nordiske naboer. Mipim kan stadig noget, som man bare ikke finder i København eller London for den sags skyld: Den bringer folk sammen, som man ikke ville møde andre steder, og det giver både inspiration og indsigt – både i og udenfor messen.
Så hvad er nøgleordene for årets messe? Her kommer lidt blandede indtryk:
Boligstrategi – der er brug for en plan B
Et af dem er boligstrategi. Der er brug for flere boliger i næsten alle Europas storbyer, og det er det varmeste segment for investorerne. Men det står efterhånden også lysende klart, at regeringer over hele Europa ikke vil se stiltiende til, mens det bliver dyrere og dyrere at bo i byerne. Så hvis man som investor eller udvikler går efter at udvikle udlejningsejendomme til stigende lejepriser i de kommende år, er det nok en god idé også at have en plan B.
Udfordringerne blev nemlig linet op af borgmestre og regeringsmedlemmer fra flere lande, og de ser generelt på to løsninger: Større udbud i form af flere forskellige typer boliger og flere støttede boliger.
Ejendomsbranchen har en gylden mulighed for at byde ind nu og påvirke den dagsorden. Alternativt er det helt sikkert, at der kommer mere regulering.
Derudover blev det nævnt igen og igen, at det nu er tid til at tage afsked med finanskrisen og de mange indgreb i den finansielle sektors råderet. Her bør politikerne begynde at kombinere erhvervspolitikken med boligpolitikken på nye måder og få flere penge ud at arbejde – både for de enkelte borgere, der gerne vil købe en bolig, men især også for mindre udviklere og bygherrer, der ikke kan komme med halvdelen af investeringen selv.
Mere fokus på kundernes behov
Et andet nøgleord er brancheglidning. Der er fokus på at sikre den tætte kunderelation, og det kræver mere end tidligere. En af de branchegrupper, som dominerer Mipim, er de store ejendomsadvokathuse. Det er ikke kun, fordi de kaprer nye klienter til traditionelle advokatopgaver. Det er også, fordi stadig flere advokater kender deres klienters strategier og løser ikke bare de sager, der kommer ind, men i jagten på transaktionerne selv forsøger at træde til og hjælpe deres klienter med at identificere gode køb- eller salgsmuligheder.
På samme måde var parkeringsselskabet Gardian aktiv på Mipim med deres nye tilbud om vagttjeneste, når de nu alligevel er på parkeringsområderne. Det er et udtryk for, at flere aktører i branchen i løbet af kriseårene tydeligvis har set mere på, hvad kundens behov er, fremfor hvad man selv synes, man er sat i verden for at levere, for at kunne sælge op. Det er jeg overbevist om, at vi kommer til at se mere af i de kommende år.
Samarbejde på tværs af lande og fagområder
Et tredje nøgleord, som er et tydeligt udtræk fra årets Mipim, er samarbejde. Det gælder både i forhold til boligudviklingen, hvor offentlige, almene og private interesser bliver nødt til at løse boligudfordringerne i fællesskab. Men det gælder også på tværs af Norden, hvor der er mere, der binder os sammen, end der skiller. De nordiske lande har på Mipim en kæmpe udfordring. For mens Danmark nu ligger med en stand uden nordiske naboer for sig selv i kælderen i Palais des Festival i Cannes sammen med Japan og Filippinerne, har Stockholm en mindre stand, mens Oslo er helt væk, og det er Göteborg og Malmø også.
Netop i den situation, vi ser nu, hvor vi på europæisk plan har brug for at rykke sammen i bussen, vil det give usandsynlig god mening at vise, hvad vi kan i Norden. Vi har stærke samfundsmodeller, som mange kigger i retning af.
Der er selvfølgelig en hel masse politiske, praktiske og nok også emotionelle forhold, der gør, at det ikke lige lader sig gøre, men hvis man kunne rydde pladen og tænke nyt, ville det være mest meningsfyldt med et stort nordisk område bakket op af de nordiske hovedstæder og største byer.
For alle andre end os selv fremstår Norden som en region med fælles værdier, og netop på Mipim giver vores trods alt ret ens måde at skabe byer, sammenhængskraft og byliv på virkelig god mening at promovere i fællesskab. Aftrykket ville blive større og ville formentlig føre med sig, at man for alvor ville åbne øjnene for, hvad branchen kan. Vi ser allerede store transnordiske aktører som for eksempel Newsec eller Sweco for bare at nævne nogle. Dem bliver der flere og flere af, og selvom ejendom altid vil være “local business”, når det gælder den enkelte ejendom, vil vi stå så meget stærkere i fællesskab.
2026-planlægningen er nok allerede i gang, men måske i 2027? Jeg ser frem til, at Mipim ikke bare byder velkommen med et “Stockholm – the capital of Scandinavia”, som i dag pryder Palais des Festival, men “The Nordics – the best capitals in the world”.