
fredag 14. marts 2025 11:56
Massiv kritik af milliardprojekt i Nordhavn
Det nye milliarddyre kæmpelager og kontor til nødhjælpsorganisationen Unicef bliver nu mødt af massiv kritik.
Placeringen i Nordhavn i København er nemlig både dyrere og mindre logistisk tilgængelig end andre lokationer, og udbuddet bør derfor stoppes.
Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra tænketanken Kraka Economics, som er udarbejdet på vegne af Port of Aalborg, Associated Danish Ports og Kalundborg Havn.
Projektet skønnes at komme til at koste over tre milliarder kr. Milliarderne betales af statskassen og går fra udviklingsbistanden.
Men samfundet vil ifølge rapporten kunne spare mellem 15,9 og 18,6 millioner kr. årligt, hvis man i stedet etablerer Unicefs nye varelager i enten Aalborg Havn, Fredericia Havn eller Kalundborg Havn, skriver tænketanken.
– Hvis man flytter Unicef-lageret væk fra Nordhavn, viser vores beregning, at det vil give en samfundsøkonomisk besparelse, der svarer til at kunne give livreddende mad til mellem 6.000 og 8.000 børn hele året rundt de næste 30 år, lyder konklusionen blandt andet.
Sæt udbudsprocessen på pause
Analysen viser, at lokationen i Nordhavn er den dyreste i grundleje med en pris på 277 kr. pr. kvm. Det er mere end dobbelt så højt som den næstdyreste placering i Kalundborg Havn med en grundlejepris på 100 kr. pr. kvm.
Samtidig vil byggeriet i Nordhavn med en beregnet kvadratmeterpris på 48.300 kr. være mere end fem gange så dyrt som det næstdyreste varelagerbyggeri.

Udviklingsselskabet By & Havn, som er bygherre på projektet, mener dog, at der er tale om brug af forkerte tal.
Kommunikationschef i selskabet, Kristian Wederkinck Olesen, henviser til, at der på By & Havns hjemmeside står, at den årlige leje i kr. pr. kvm eksklusiv moms for “Større pladskrævende virksomheder” er en leje på 113 kr.
– Krakas analyse er desværre præget af, at man ikke har lavet sit hjemmearbejde godt nok. Det havde ikke taget mere end fem minutter at ringe til By & Havn for at forstå grundlejepriserne på vores hjemmeside. Og Kraka vælger derfor i sensationens lys at basere deres udregninger på tal, der er forkerte, i stedet for tal, der er sammenlignelige med grundpriserne i de havne, som der sammenlignes med. Det giver en forplumret debat og ingen bliver klogere af rapporten, siger han til Estate Media.
By & Havn har for nylig udvalgt fire prækvalificerede hold til byggeriet af Unicef.
Men på baggrund af analysen anbefaler Kraka Economics at sætte den igangværende udbudsproces på pause og lave et nyt udbud, som ikke afgrænser sig geografisk til Nordhavn.
– Der er fordele ved at placere Unicefs nye varelager et andet sted end i Nordhavn, og udbuddet bør derfor åbnes. Hvis Nordhavn ér den optimale placering, så vil den også vinde udbuddet, skriver tænketanken.
Kun bedst på ét ud af seks kriterier
Kraka Economics har undersøgt, om Nordhavn er den bedste lokation sammenlignet med Aalborg Havn, Fredericia Havn og Kalundborg Havn.
Det har man gjort ved at kigge på seks forskellige kriterier: Samfundsøkonomi, adgang til containerterminal, nærhed til lufthavn, tilgængelighed af arbejdskraft, hensynet til et Danmark i balance og byggeteknisk fleksibilitet.
Og mens Nordhavn nok har bedst adgang til en lufthavn, er lokationen ikke bedre målt på de fem resterende kriterier, konkluderer tænketanken.
Nordhavn er ifølge Kraka Economics ligefrem den dårligste lokation målt på samfundsøkonomi, Danmark i balance og byggeteknisk fleksibilitet.
Prisstigning på 23 procent
Det nye lager, der har fået navnet Campus 4, har tidligere været genstand for kritik, eftersom prisen for projektet er steget med 23 procent i forhold til det oprindelige estimat på 2,6 milliarder kr., allerede inden udbuddet er gennemført.
Unicef har siden 2010 haft et lager på Oceanvej i Nordhavn. Lageret er over 20.000 kvm. og er, ifølge Unicef selv, det største humanitære lager i verden.
På trods af størrelsen er der behov for et nyt og større lager, der kommer til at have et areal på cirka 48.000 kvm. Det bliver altså mere end dobbelt så stort som det nuværende lager.
Planen er, at byggeriet skal stå klar til brug ved udgangen af 2028.