
onsdag 12. marts 2025 07:00
Realdania leverer milliardoverskud trods tab på ejendomme
Når Jesper Nygård om få uger slipper tøjlerne hos Realdania, overlader den adm. direktør en fond i god gænge til sin efterfølger.
Onsdag præsenterer Realdania et årsregnskab for 2024, som den afgående direktør over for Estate Media selv betegner som ‘flot’.
Men det kniber for Realdania med at tjene penge på ejendomme.
Realdania kommer ud af 2024 med et overskud på 2,171 milliarder kr., selv om man har uddelt langt flere penge end forventet – næsten en milliard – til filantropiske formål.
Realdanias investeringsafkast blev på i alt 3,244 milliarder kr., hvilket var en forbedring på mere end en milliard kr. i forhold til 2023.
– Vi er lykkedes med flere ting, synes jeg. Det er lykkedes os at passere en milliard kr. i missionsrettede investeringer, som udover at give os et markedskonformt afkast altså også skal skabe livskvalitet i det byggede miljø, eksempelvis inden for grøn omstilling, siger Jesper Nygård.
– Jeg er også glad for, at vi i et turbulent år i verden har genereret et rigtig flot afkast og haft enighed om at bruge mere, end vi havde tænkt os på det filantropiske arbejde, understreger han.
I alt har Realdania kunnet uddele 927 millioner kr.
Når I nu har tjent så mange penge, hvorfor har I så ikke valgt at uddele flere?
– I Realdania er hele den strategiske tanke, at vi ikke er en filantropisk forening eller fond, som skal afvikles eller være en nedsparingskasse. Vi er ikke sat i verden for at bruge vores formue og så være væk efter en årrække, siger Jesper Nygård og tilføjer:
– Vi skal fortsætte. Det ville vi ikke kunne, hvis vi i en længere årrække brugte flere penge, end der blev hentet ind. Vi skal også på sigt om 10-20-30 år og længere kunne bidrage med filantropisk arbejde i Danmark, og derfor må vi heller ikke i enkelte år bruge for mange penge. Vi kan godt bruge en milliard i et godt år, men vi skal også kunne bidrage i de dårlige år og være der om en generation med samme styrke, fastslår han.
Ejendomme trækker ned
I regnskabet fremgår det alligevel, at Realdania nu løfter ambitionsniveauet, og i stedet for en målsætning om at uddele mellem 500 og 600 millioner kr., skal det tal nu gerne være 600 millioner kr.
– Før var det 500-600 millioner kr., og nu er det 600 millioner kr. men helst aldrig mindre, og så ved folk omkring os, hvordan vores pipeline i arbejdet ser ud. For de ting, som skal besluttes i de kommende to-tre-fire år, er allerede i vores maskine nu, og det er derfor, at vi ikke bare skruer de årlige forventninger op, siger Jesper Nygård.
– Det er klart, at hvis man render ind i massive finanskriser, så vil det være begrænset, hvor mange år man kan gøre det, men så har vi en vis bremselængde, kan man sige, understreger han.
Jesper Nygård kalder det ‘dejligt’, at man i 2024 kunne ‘sætte et større aftryk end først tænkt’.
– Det er primært derfor, at vi er sat i verden, konstaterer han.
Er der noget i regnskabet, der kunne være bedre?
– Det er sådan, synes jeg, i det filantropiske arbejde, at man skal have en ambition om altid at blive bedre. Man skal altid kigge på, om vi kan opnå de samme resultater for færre omkostninger. Vi skal hele tiden lære af fortiden, siger Jesper Nygård og tilføjer:
– En af de enkelte ting, der gør mig allermest begejstret for at arbejde i Realdania, det er, at alle gerne vil være lidt dygtigere, end de var i går. Og i morgen skal vi helst være endnu bedre, forklarer han.
Jesper Nygård kan ikke pege på et sted, hvor der er ‘bekymrende performance’.
– Det er en rigtig velfungerende butik med dygtige medarbejdere og et godt samspil mellem ledelse, bestyrelse og repræsentantskab. Der er en intern tillid, siger han.
I regnskabet fremgår det imidlertid, at Realdania i 2024 tabte 142 millioner kr. på ejendomsinvesteringerne, og det tilskriver Jesper Nygård de kraftigt stigende renter siden midten af 2022, som også har påvirket Realdanias kommercielle ejendomme negativt.
– Den driftsmæssige udvikling har generelt været tilfredsstillende, men har ikke kunnet kompensere fuldt ud for de stigende afkastkrav, siger han og tilføjer:
– Vi har set, at ejendomsværdierne har stabiliseret sig i sidste halvdel af 2024, hvilket også har været en generel tendens i både det amerikanske og europæiske ejendomsmarked. Vi er derfor rimelig fortrøstningsfulde, når vi ser på 2025 og årene derefter.
Hvorfor investerer Realdania fortsat i ejendomme?
– Vi er en langsigtet investor og ejendomme er stadig en vigtig aktivklasse i vores investeringsportefølje – på trods af et par år med negative afkast. Det er en aktivklasse, der bidrager til risikospredning og er derudover en god hedge mod inflation, siger Jesper Nygård.
Forklarer Realdanias strategi
Om Realdanias mangeårige investeringsstrategi, som altså indbragte 3,2 milliarder kr. i 2024, siger Jesper Nygård:
– I de måneder, hvor der har været nedgang, har vi tabt markant mindre end markedet. Til gengæld har vi i de måneder, hvor markedet er gået opad, tjent lidt mindre. Det vil sige, vi klarer os væsentligt bedre end markedet, når det går skidt, men lidt dårligere når det går godt, understreger han.
Dermed beskytter man sig mod store tab og polstrer forretningen, når det går opad, mener han.
– Det er præcist sådan, vi gerne vil være – også om en generation, slår Jesper Nygård fast.
Vil ikke være som de gamle i Muppet Show
Til den tid bliver det imidlertid andre kræfter, som vil stå i spidsen for Realdanias arbejde. Jesper Nygård stopper som adm. direktør ved udgangen af marts, og herefter er det Nina Kovsted Helk, der sætter sig i stolen.
Han ser tilbage på en ‘fantastisk rejse’.
– Jeg kniber mig lidt i armen over, at en gut fra Nykøbing Falster har haft så privilegeret et arbejdsliv og har været med til at bidrage til nogle vigtige dagsordener omkring livskvalitet og ensomhed og hvordan arkitekturen kan spille ind på menneskers muligheder for livsforandring, siger Jesper Nygård.
Jesper Nygård har imidlertid ikke tænkt sig at trække sig fuldstændig tilbage og afslutte sit arbejdsliv. Langtfra.
– Ordet pensionering indgår ikke i mit vokabularium. Jeg har et billede af, at når nogle af de mennesker, som har levet et meget travlt liv, pludselig skal gå fra 130 km/t til nul, så bliver de enten syge og dør, eller også bliver de til mavesure gamle mænd som de to fra Muppet Show, siger han.
– Jeg har ikke lyst til nogen af delene, understreger Jesper Nygård.
I stedet skal han lave bestyrelsesarbejde, både i Danmark og internationalt, og holde foredrag.
– Hvis der er nogen, der vil gøre brug af min viden, så vil jeg sige ja til det. Jeg har været administrerende direktør i samlet 30 år, og der ville også være noget forkert i, hvis al den viden om, hvordan vi arbejder sammen om ting og bliver dygtigere til at blive vi-mennesker, ikke kunne bruges, siger han.
– Det ville også være åndssvagt, hvis jeg bare satte mig hjem og lavede min rubiksterning. Jeg er godt nok nede omkring at kunne løse den på 40 sekunder, men det gider jeg ikke – heller ikke selv om jeg gerne vil længere ned, slår Jesper Nygård fast.