tirsdag 07. januar 2025 16:55
Wihlborgs vinder Det Grønne Fyrtårn
En af de faste traditioner i ejendomsbranchen er Byggesocietetets årlige nytårskur, der altid trækker folk til fra hele landet for at mødes og ønske hinanden godt nytår.
Siden år 2000 har Byggesocietetet i samarbejde med Realkredit Danmark hvert år samlet branchen lige efter nytår og kunne i år fejre 25 års jubilæum i år med 450 deltagere på Tivoli Hotel.
Temaet for jubilæumskuren var netop 25 år. Der blev kigget tilbage på, hvad der var sket i branchen i perioden, men også set frem og givet bud på, hvordan de kommende 25 år vil forme sig. Deltagerne fik en temmelig dyster opdatering på verdens tilstand med en gennemgang af alt det, der formentlig sker, når Trump om lidt flytter ind i Det Hvide Hus. Den gav vicegeneralsekrætær Ulrik Vestergaard Knudsen, OECD. Blandt branchens folk var stemning langt mere positiv og forventningsfuld på trods af de mere overordnede geopolitiske, lidt skræmmende forventninger. Det kunne man høre og fornemme i snakkene i pauserne.
IT-profilen, investoren og det professionelle bestyrelsesmedlem Anja Monrad gav et indblik i, hvor langt vi kommer med kunstig intelligens de næste 25 år, og så kom engelske Kate Willard og fortalte, hvordan hun får “the shit done” i sin position med at få bekæmpet fattigdom i det østlige London via investeringer og byggeri.
Det hele skete på Tivoli Hotel i København, og en af dagens vigtige begivenheder foruden at netværke og sige “Godt nytår” var uddelingen af de to priser Det grønne fyrtårn og Det gyldne søm.
Mens nytårskuren kunne fejre et kvart århundrede, er det “kun” for andet år i træk, at Realkredit Danmark uddeler prisen Det Grønne Fyrtårn. Sidste år gik prisen personligt til udviklingsikonet aarhusianske Olav de Linde.
Derfor fik Wihlborgs Det Grønne Fyrtårn
I år blev vinderen det svenske ejendomsselskab Wihlborgs for selskabets særlige indsats i forhold til energirenovering. Det taler ind i en af bygge- og ejendomsbranchens største udfordringer; nemlig at nedbringe energiforbruget i de eksisterende porteføljer.
Wihlborgs er lykkedes med at løfte sin portefølje fra, at 8 procent af porteføljen havde energimærke B til, at det nu er 60 procent. Det er resultatet af en indsats, hvor Wihlborgs siden 2016 har arbejdet med at måle forbruget i sine ejendomme og ikke mindst med at nedsætte energiforbruget.
– Vi har valgt at fokusere på, hvordan man flytter den eksisterende byggemasse. Ikke at der ikke er udfordringer med nybyggeri, men der er meget at hente på den eksisterende bygningsmasse. Næsten hver fjerde erhvervsejendom har et energimærke på E, F eller G, og det er vigtigt at få løftet dem, siger adm. direktør Kamilla Hammerich Skytte, Realkredit Danmark.
Wihlborgs har blandt andet forsøgt at løfte biodiversiteten på de i alt 600.000 kvm udenomsarealer, konverteret til fjernvarme og sat solceller op.
– Vi har taget udgangspunkt i seks ejendomme og samlet de relevante personer, som så lavede en bæredygtighedsplan. En af tingene, vi gør, er at samle al energidata, som vi løbende går igennem og ser på, hvad vi kan lave af forbedringer. Det er de dårligste ejendomme, der skal løftes først. Både af klimahensyn, men også fordi de ofte er sværest at leje ud, fordi de kan være problematiske på en lang række andre områder, siger adm. direktør Søren Kempf Holm, Ejendomsselskabet Wihlborgs.
Den økonomiske bæredygtighed kan godt inkludere genbrug for eksempel.
– Når vi renoverer, vil vi gerne bevare så meget som muligt. Både på grund af det miljømæssige, men også fordi det ofte er billigere. Vi skal arbejde med, at man ikke bare skal køre en bulldozer igennem bygningen, siger Søren Kempf Holm.
Som en del af ”Det Grønne Fyrtårn” modtager vinderen 100.000 kr., der kan doneres til en velgørende organisation efter eget valg.
Også Det gyldne søm blev uddelt i dag. Indtil for et år siden uddelte Byggesocietetet nemlig hvert år på sit landsmøde Det Gyldne Søm. Sådan er det sket hvert år siden 1979. Men i erkendelsen af, at der kommer mange flere til Nytårskuren end til landsmødet, bliver det nu uddelt hvert år i januar til en i bygge- og ejendomsbranchen, der har gjort en særlig indsats.
I år blev vinderen Winnie Liljeborg, som har skabt en formue som iværksætter siden hun åbnede en guldsmedeforretning, der siden er blevet til det børsnoterede Pandora. Hun solgte sin del i 2008, og formuen er blandt andet brugt på en række ejendomme og byggerier, der understøtter børn og unge som Julemærkehjemmene, Joannahuset og Haver til Mavers aktiviteter.