fredag 15. november 2024 09:03
Søren Stensdals grundværdi er steget med 156 millioner kr: – Det har jo ingen hold i virkeligheden
Har du oplevet skæve værdistigninger på din ejendom i forbindelse med de nye erhvervsejendomsvurderinger? Så skriv til bagge@estatemedia.dk.
For Søren Stensdal handler det om fair og ikke fair.
– Vi forstår alle sammen, at der skal betales skat af ejendomme ligesom alt muligt andet. Og hvis der kom en fair skattestigning, var det okay. Men det her er ikke fair. Det er ulogisk, og det er forkert, siger han til Estate Media.
Han sidder på et kontor i en af ejendomsselskabet Stensdal Groups ejendomme i Høje Taastrup.
Bygningen og ikke mindst grunden er symbolet på, hvordan de nye erhvervsejendomsvurderinger kommer til at ramme skævt. Vurderinger som et flertal i et ekspertråd for en uge siden sagde til regeringen, at man godt kunne gå videre med – og endda forøge for kontor- og forretningsejendomme. Anbefalingen fra rådet har vakt kritik hos både Ejendomdanmark og DI Ejendom.
For vurderingerne rammer helt skævt på grunden i Høje Taastrup.
Her stiger den offentlige grundværdi fra 16 millioner kr. til 172 millioner kr. En stigning på i alt 156 millioner kr. Følger politikerne anbefalingen fra flertallet i ekspertrådet, bliver den nye grundværdi ikke mindre end 258 millioner kr.
– Det har jo ingen hold i virkeligheden, lyder det fra Søren Stensdal.
Grunden bliver billigere med logistik på
Stensdal Group købte ejendommen og grunden for 60 millioner kr. i 2018. Dengang lå der som i dag en kontorejendom på den ene del af grunden, mens den anden del stod tom.
Nu er selskabet ved at opføre en lager- og logistikejendom på den del af grunden, som længe var tom, noget der skal vise sig som en fornuftig investering med de nye vurderinger.
Det er nemlig sådan, at ind til den nye lager- og logistikejendom står færdig på grunden i Høje Taastrup, beskattes hele grundarealet, der lyder på næsten 44.000 kvm, som kontorgrund.
De nye ejendomsvurderinger gør imidlertid, at lager- og logistikejendomme beskattes mindre end kontorejendomme, og det betyder, at når den nye ejendom står klar om et års tid, vil Stensdal Groups skat falde.
– Det giver isoleret set ikke mening, konstaterer Søren Stensdal.
Samlet skattestigning på 1.200.000 kr.
For Stensdal Group betyder de nye erhvervsejendomsvurderinger en meget konkret skattestigning på over 340.000 kr. alene for ejendom og grund på adressen i Høje Taastrup i 2026 i forhold til i 2023.
Fra statens side er der lagt en stigningsbegrænsning ind, så skattestigningerne indfases, herefter vil den samlede skattestigning for ejendommen være 1.200.000 pr. år.
Det næste problem opstår ifølge Søren Stensdals i forhold til, hvor regningen ender.
– I første omgang er det jo ejeren, der betaler den. Men det ryger så videre ned til lejerne i vores bygninger, og derfra videre til forbrugerne. Det vil føre til inflation og dermed prisstigninger. Det var jo ikke det, der var formålet med de nye vurderinger.
Høje Taastrup sænker dækningsafgiften som konsekvens
Selvom Søren Stensdal er frustreret over de nye vurderinger, glæder han sig over, hvordan Høje Taastrup Kommune med borgmester Michael Ziegler (K) i spidsen har håndteret problemet.
Kommunen har i budgettet for 2025 valgt at sænke dækningsafgiftspromillen fra 7,1 til 4,9.
Michael Ziegler fortæller til Estate Media, at kommunen kunne se, at indtægterne fra dækningsafgiften steg markant fra 49 millioner kr. til 72 millioner kr. fra det ene år til det andet.
– Det her er helt urimeligt. Det ville være en de facto skatteforhøjelse.
Michael Zeigler har set de konkrete tal for Søren Stensdals ejendom, og det har gjort indtryk på ham.
– De tal, jeg så der, det synes jeg bare ikke er rimeligt. En skat skal ikke på den måde eksplodere. Nu har vi som kommune gjort noget. Søren Stensdal kommer stadig til at opleve en stigning, vi har ikke fjernet problemet, men vi har lagt en dæmper på det.
Det er Søren Stensdal glad for.
– Kommunerne er ikke skyld i det her problem. Hele det her system er noget, der stammer fra staten. Jeg er bare glad for, at Høje Taastrup har reageret, som de har, siger han.
Minister: Det skal drøftes med forligskredsen
Estate Media har forholdt skatteminister Rasmus Stoklund (S) kritikken. Han kan som minister ikke gå ind i den konkrete sag, men i forhold til problemet, siger han:
– Generelt vil der i de endelige vurderinger på erhvervsejendomme blive taget højde for blandt andet begrænsninger i lokalplanerne, der kan påvirke vurderingen. Derudover indfases stigninger i grundskylden for erhvervsejendomme gradvist ved at den årlige grundskyld årligt højst kan stige med 4,75 procent af den nye fuldt indfasede grundskyld, siger han.
Som det også blev meldt ud i forbindelse med rapporten fra arbejdsgruppen, så er ministeriet nu i gang med at læse teksten igennem.
– Regeringen har netop modtaget en grundig rapport fra arbejdsgruppen om vurdering af erhvervsgrunde om den eksisterende model og forskellige alternative modeller. Nu vil jeg nærlæse rapporten og ser frem til at drøfte den med forligskredsen på ejendomsområdet, siger Rasmus Stoklund til Estate Media.