Kamilla Sevel.
Chefredaktør Kamilla Sevel.

Rykket til forstaden burde give mening for de fleste

104 kvm i Skovlunde. Det kan man lige nu købe for 20.000 kr. om måneden i runde tal inklusiv afdrag og ejerudgifter.

Nu er det jo slet ikke sikkert, at man har lyst til at bo i Skovlunde. Måske vil man hellere bo til leje i Ørestad eller Sydhavnen til 23.000 eller 24.000 kr om måneden for det samme antal kvm, men uden den 700 kvm store have.

Nogle vil sige, at man i sådan et eksempel sammenligner æbler og pærer for det er nok ikke de samme, der vil bo i byen, som vil bo i Skovlunde. Og det er rigtigt, men man må i ejendomsbranchen ikke glemme, at der sjældent kun er én trend i markedet.

Undersøgelser har tidligere vist, at 3 ud af 5 danskere helst vil eje deres egen bolig. Og andre undersøgelser har vist, at nogle af dem, der svarer, at de foretrækker at bo til leje, gør det, fordi de forventer ikke at have råd til en ejerbolig.

En undersøgelse fra Finans Danmark viste således også forleden, at udviklingen i boligpriserne og renterne på boliglån de seneste år har gjort, at antallet af kommuner, hvor det er billigst at eje en bolig, er faldet.

I de større byer og flere steder på Sjælland er udgifterne til en lejebolig nu typisk mindre end udgifterne til at eje en bolig, mens det i Vestjylland og på Vest- og Sydsjælland er billigere at bo i ejerbolig.

I denne uge inviterede både CBRE og RED Cushman Wakefield til præsentation af deres forventninger til udviklingen i investeringsmarkedet. Gedigne og godt gennemarbejdede prognoser, og begge – og også Colliers tidligere på måneden – tog udgangspunkt i en generelt stigende leje på lejeboliger.

Det er især interessant, fordi hovedparten af investorerne samtidig finder, at boliger er det mest interessante segment at investere i, så det er relevant for mange i det professionelle marked. Og det er ikke mindst interessant, fordi der er mange flere end os, der er født her eller har boet her i årtier, som i disse år synes, at Danmark er et godt sted at bo. Vi bliver snart 6 millioner i vores lille land, som er det mest tætbefolkede i Norden. Så efterspørgslen på boliger forventes at stige.

I alle de nordiske lande er det samtidig også sådan i øjeblikket, at rentestigningerne har ført til et styrtdyk i antallet af igangsatte boliger. Ergo vil en simpel efterspørgsel – udbuds-analyse hurtigt afdække, at boliger er en rigtig god forretning for det er en vare, der kommer til at mangle, og det typiske, der sker, når der er mangel på en vare: Voila – prisen stiger!

Når nye boliger så også kan indekseres, så huslejen stille og roligt og helt af sig selv kravler opad, så virker det som den bedste investering, man overhovedet kan gøre: At købe udlejningsboliger med lejepriser på 2.200 kr. per kvm. eller mere. Og lejen vil bare fortsætte med at stige.

Men så igen. Hvis alternativet for de kommende lejere er, at man skal lægge minimum 20.000-23.000 kr. om måneden for de 100 kvm, som så ikke indeholder afdrag og dermed opsparing, og man heller ikke får råderetten, haven eller værditilvæksten på  ejendommen – hvad vælger man så?

Boligtårnene vokser ikke ind i himlen, og en del af de potentielle lejere til stigende lejepriser ser måske på hinanden og tænker: Gider vi det her?

Svaret vil blive nej hos en del af dem, og dermed også et nej til lejepriser på over 2.000 kr. per kvm. I stedet vil man hellere rykke til forstaden og til det lille hus med have og lidt længere transporttid. Og derfor er det ikke bare plug-and-play for investorerne.

På den positive side, hvis man kan sige det sådan, så er man som investor i lejeboliger hjulpet godt på vej i øjeblikket af, at det er så svært for unge familier at få lånetilsagn og dermed overhovedet at have et frit valg.

Det er ikke sikkert, at det sker, men der er en risiko for, at de højtprisede lejeboliger i København kan komme til at lide af samme sygdom som i Aarhus, hvor liggetiderne er blevet længere og tomgangen stigende.

Rykket til forstaden vil blive et alternativ for nogle, mens andre – helt som mæglerfirmaerne forventer – vil prioritere bylivet i centrum, i brokvartererne eller i de nye kvarterer som Sydhavnen, Nordhavn og Ørestad langt højere end det snusfornuftige i at komme ind på boligmarkedet og eje sin bolig.

Træerne vokser sjældent ind i himlen, så et godt råd til det professionelle ejendomsmarked vil være ikke at lade sig rive med, men være meget opmærksom på, at de boliger, man eventuelt investerer i, kan noget helt særligt, så de er modstandsdygtige, hvis nu vinden vender.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder