Brug ikke. Forkert format.

Storpolitisk indflydelse eller “bare ejendomsbranchen”

Man skal læse meget lidt aviser, hvis man ikke har lagt mærke til, at vi lever i tider, hvor storpolitikken virker mere usikker end den har gjort i mange år.

Min alder lader mig huske to gange før, hvor tingene har virket lige så skræmmende. Den første gang var i starten af 80erne, hvor vi til lyden af Sneakers’ “Johnny på havet” fyldte poesibogen med sirligt pyntede peace-tegn og “Atomkraft – nej tak”, selvom vi nok nærmere mente “Atomvåben – nej tak” uden helt at forstå betydningen af nogen af dem.

Anden gang var i dagene efter 11. september 2001. Verden var på en urimelig måde flået ud af den gænge, som var blevet vores hverdag efter murens fald i 1989.

I en paranoid medløben kalkulerede jeg i de sene eftermiddagstimer den tirsdag, hvilke højhuse i København, der kunne være det koordinerede angrebs næste mål, og hvem jeg burde advare.

Det var heldigvis kun en galopperende fantasi, men det var reelt nok, at 9/11 havde en skelsættende effekt. Verden ændrede sig og vores opfattelse af, at vi var på vej mod en mere fredelig verden, blev truet indefra af terrorisme, som er blevet en konkret og konstant trussel, men på et niveau, som vi havde lært at leve med.

De seneste år er vi desværre indtrådt i den tredje skræmmende sikkerhedspolitiske bølge, hvis man tilhører min generation og har levet tilpas længe til at opleve de to forrige.

Invasionen af Ukraine, krigen i Gaza, Trumps skræmmende udmeldinger. Toppet løbende af begivenheder, som senest Navalnyjs død.

Alt sammen noget, som måske forekommer langt væk fra, hvad en ejendomskommentar burde handle om. For ejendomsbranchen har jo ikke noget med det at gøre.

– Vi er magtesløse i den sammenhæng, kunne man indvende.

Men så alligevel ikke, hvis man tror på, at alle synger med sin stemme. Ejendomsbranchen udgør et fundament i samfundet. En magt og indflydelse som kommer af at håndtere fysiske samfundsværdier for milliarder hver dag.

Den sikkerhedspolitiske situation har nemlig flere betydninger for ejendomsbranchen, fordi vi netop har så stor betydning for den enkelte i hverdagen.

Det gælder både i en meget konkret og håndfast form i kraft af, at man udover alle de andre ting, som er vigtige med ESG og meget andet, også skal overveje i hvor høj grad ens ejendomme skal have beskyttelsesrum, være preppede og meget andet, som det ikke er særligt dansk at tale om.

Men der er også den mere ukonkrete del. For i en årrække har hver egentlig passet sit i ejendomsbranchen. Internationale investorer er kommet til Danmark primært via nationale agenter og asset managers – ikke fordi vi på et mere overordnet plan har forbundet os i branchen.

Et egentlig ejendomsselskab på tværs af grænserne har vi kun set få eksempler på. Et af dem var dengang erhvervskvinden Rikke Lykke stod i spidsen for tyske Patrizia i 10erne og var blandt bannerførerne for udveksling af erfaringer på tværs af de lande, som selskabet opererede i.

I dag er sammenholdet på tværs af grænser nærmest heller ikke-eksisterende i den danske ejendomsbranche, og det har haltet siden den magtfulde ejendomsprofil og formand gennem 15 år for Ejendomsforeningen Danmark, John Frederiksen, var præsident for den internationale European Property Federation.

Samme Frederiksen sad også engang med og var dansk medlem af juryen for ejendomsbranchens “gyldne palmer”, Mipim Award. Og netop ejendomsmessen Mipim er interessant i denne sammenhæng. For lige om lidt drager en stor del af ejendomsbranchens beslutningstagere til Cannes.

Det har været et hårdt år, vil mange have med som tankegods i bagagen, og fokus vil formentlig være på at få skabt nogle forretninger.

Men det er ikke nok.

Ejendomsbranchen skal stå sammen i den frie verden.

Vi skal sikre vores værdier både fysisk og ideologisk, og derfor skal branchen være en stærk interkontinental samarbejdspartner i forhold til de udfordringer som vores samfund står overfor. Det er for eksempel en del af vores eksistensgrundlag at være med til at stå op for den frie ejendomsret, retten til at bosætte sig, hvor man vil, og meget andet, som en velfungerende ejendomsbranche i de vestlige og ikke-korrupte lande hver dag understøtter.

Så når du eller en af dine kolleger måske rejser til Mipim lige om lidt eller på anden vis interagerer med kolleger og andre  internationale kontakter, så sikr dig, at du ikke kun er fokuseret på, hvordan man kan skabe forretninger, men også hvordan ejendomsbranchen bedst muligt udfylder sin plads i et frit, demokratisk samfund.

Det er desværre nødvendigt, for vi er under pres. Og det er vigtige værdier at værne om!

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder