En kontorejendom på Falkoner Allé på Frederiksberg. Foto: Google Maps

Høj beskæftigelse medvirker til laveste kontortomgang i 14 år

Frygten for, at coronapandemien ville få varig betydning for kontorefterspørgslen har vist sig at være ubegrundet, i hvert fald i Danmark. For mens man blandt andet i USA og Storbritannien ser konsekvenserne af øget hjemmearbejde afspejle sig i antallet af tomme kvadratmeter, er det slet ikke tilfældet herhjemme.

Det viser nye tal fra Ejendomdanmarks markedsstatistik, der bygger på data fra 272.000 lejemål. Her opgøres den landsdækkende omfang for kontorejendomme til blot 6,9 procent. Det er et fald på hele 0,7 procent det seneste kvartal, og det er det laveste i 14 år.

– Det tyder på, at virksomhederne fortsat har behov for det fysiske arbejdsrum på trods af den stigende popularitet af hjemmearbejde. Jeg ser også udviklingen som et tegn på, at vi er på vej mod et mere stabilt kontorudlejningsmarked efter de udfordringer, vi oplevede under pandemien, siger Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent i Ejendomdanmark.

Beskæftigelsen øger efterspørgslen
Han ser en klar sammenhæng mellem den stigende beskæftigelse og den større efterspørgsel på kontorer, blandt andet fordi antallet af lokaler også vokser. Der er simpelthen brug for flere ekstra kvadratmeter, end der bliver bygget.

Statistikken viser også, at der er mest rift om store og nyligt opførte kontorer. Her kan udbuddet ikke følge med efterspørgslen i modsætning til ældre og mindre lokaler.

– Der kan være mange ting, der spiller ind, når tomgangen falder på disse ejendomme. Der kan for eksempel være forskelle i stand, driftsomkostninger eller energiforbrug, som gør det mere attraktivt for lejerne at flytte ind i nye lokaler, siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Læs mere Mangel på kontorejendomme i Aalborg kan hæve lejeniveauet

Læs mere Investorer holder danske kontorejendomme ud i strakt arm

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder