Mette Qvist er pr. 1. maj ny underdirektør i Ejendomdanmark med ansvar for bæredygtighedsområdet. Foto: Ejendomdanmark.

Ordet er dit: Vi er nået til handlingens tid

Af Mette Qvist, underdirektør for ESG, EjendomDanmark 

I forrige uge blev min yngste datter student. En stor dag for alle forældre, men også en meget tydelig markering af, at vi sender en ny generation ud i verden. For mig er det også en konkret påmindelse om, at vi alle har en stor fælles opgave forude – og den opgave handler om bæredygtighed med konkrete krav til lavere CO2-emissioner, mindre ressourceforbrug og forhindring af yderligere tab af biodiversitet.

Opgaven med at sætte turbo på den grønne omstilling bliver for hver dag mere presserende. Konsekvenserne er skræmmende, og vi hører jævnligt om klimaforandringer ude i verden, og må konstatere, at ekstreme vejrsituationer efterhånden også sker i Danmark. Det viser med al tydelighed, at der er brug for handling.

Heldigvis for min datter og hendes generation ser jeg hver dag initiativer, tanker og ambitioner, der hele tiden når nye højder. Jeg har efterhånden arbejdet med bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen i mange år, men det er helt særligt og overvældende, hvor stort et fokus der i dag er på at skabe forandringer i alle dele af samfundet. Jeg ser det i min dagligdag særligt med udgangspunkt i ejendomsbranchen.

Hos EjendomDanmark har vi en klar ambition om, at vi skal samle branchen, for vi er nødt til at stå sammen for at skabe den nødvendige forandring. Det arbejde kører i mange spor, men bæredygtighed er et enormt fokuspunkt. Vi skal skabe et forum for vidensdeling, samarbejde og fællesskab på en dagsorden, der er kompleks, stor og på nogle måder også uoverskuelig. Særligt når mål på verdensniveau skal implementeres i den helt konkrete virkelighed.

For det bliver konkret – ja, det er det faktisk allerede. Ejendomsbranchen og resten af erhvervslivet står nemlig foran at skulle forholde sig til en meget stor mængde krav, regler og regulering, der alt sammen har det til fælles, at det skal skubbe erhvervslivet og samfundet i en mere bæredygtig retning. Vi ser allerede krav til både rapportering og til den finansielle sektor. Lige om lidt ser vi også langt større og grønnere krav til bygningsmassen – også den eksisterende.

Jeg har for nylig opstartet et ESG-netværk, hvor vi sammen kan spille hinanden bedre. Vi skal som branche løbe i den samme retning, hvis vi skal håndtere de krav og udfordringer, vi bliver mødt af. Og her er det nødvendigt, at vi får nogle fælles parametre at måle os på, så det ikke bliver en skønsom blanding af æbler og pærer. Det er den tilgang, som vi alle vinder på i længden.

Ejendomsbranchen har lange perspektiver – det giver sig selv, når bygninger skal bevares i et trecifret antal år – og det aspekt skal vi også bære ind i bæredygtighedsdiskussionen. Der er ikke hurtige og lette quick-fixes, der uden omkostninger kan skabe forandringer. Jeg oplever da også, at der er kommet en bred erkendelse af, at den grønne omstilling kommer til at koste ressourcer. Det er glædeligt, fordi det giver mig en tro på, at vi når i mål.

Samtidig må vi også erkende, at der er behov for, at vi alle får mere viden, og at vi uddannes til at imødekomme de nye samfundsbetingelser. Vi skal også samarbejde bedre på tværs af sektorer – særligt forsyningsselskaberne. ESG-afdelingerne er bannerførerne i at få den grønne omstilling implementeret i virksomhederne, men med tiden skal den ud at ånde overalt. Det gælder både i ejendomsbranchen og i samfundet, og det er en kæmpe kommunikationsopgave. Det rykker også på det værdigrundlag, som der drives forretning på, og det er i branchens fællesskab, at vi også kan sikre rammer, der både tilpasses til virkeligheden og som samtidig både udvikles og skærpes med tiden.

Ingen af os har alle de rigtige svar lige nu. Men vi skal stille krav, vi skal måle vores indsatser, og vi skal forbedre og justere vores indsatser løbende.

Sådan sikrer vi, at der venter et rigt samfund med gode rammer for livet til både de generationer, der nu går ind i voksenlivet – og til alle dem, der knap har nået skolealderen.

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder