Seniorbofællesskabet Havtorn i Ringkøbing er opført af Realdanias datterselskab Realdania By & Byg. Foto: Steffen Stamp.

Rekordmange nye seniorboliger i 2022 – og endnu flere planlagt i år

I takt med at den danske befolkning er blevet ældre, er behovet for seniorboliger og seniorfællesskabet eksploderet. Det betød, at 2022 blev året, hvor antallet af nyåbnede seniorboliger slog rekord. I alt blev dørene slået op til 1.000 nye boliger, fordelt over 24 seniorboligselskaber.

Men allerede i år forventes det, at denne rekord vil blive slået. Tal fra organisationen Realdania viser, at man regner med at kunne åbne 1.376 nye seniorboliger i år fordelt over 27 seniorbofællesskaber.

– Det er meget glædeligt, at vi ser så mange nye seniorbofælleskaber skyde op rundt om i landet. Etableringen af seniorbofællesskaber stod i mange år stille, men det tegner til, at det er en udvikling, der er vendt helt på hovedet. Det skyldes ikke mindst en række af de store bygherrer, der nu ser efterspørgslen efter boliger, hvor seniorer bor sammen, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Realdania har selv været en aktiv spiller i udviklingen af seniorboligfælleskaber i Danmark. I samarbejde med pensionsselskaber og almene boligorganisationer har Realdania været med til udvikle 11 nye bofælleskaber, hvoraf fem allerede er færdiggjort. Et af dem er et eksempelbyggeri i Ringkøbing, som er opført af foreningens datterselskab Realdania By & Byg.

Ifølge Dansk Statistik er hver femte dansker i dag over 65 år, og allerede i 2040 vil det gælde for hver fjerde dansker. Det blev i 2019 vurderet, at der i gennemsnit står 34 personer på venteliste til hvert seniorbofællesskab i Danmark, hvilket skaber et yderligere behov for flere boliger.

Skal bekæmpe ensomhed 

En undersøgelse fra Realdania viser, seniorboligerne er med at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Ifølge undersøgelsen øgede seniorboligfælleskaber 93 procent af beboernes livskvalitet, og 76 procent oplever stærkere sociale relationer.

– Det er en indsats, der ser ud til at have båret frugt. Kombineret med en strømning i tiden, hvor flere søger i retning af fællesskaber, hvad enten man er ældre eller børnefamilie. Det at bo sammen med andre – være en del af et hverdagsfællesskab – kan være med til at forebygge ensomhed. Og alt peger i retning af, at efterspørgslen på denne type bolig ikke falder, siger Jesper Nygård.

Læs også Behovet for flere seniorboliger stiger eksplosivt – vi bliver 200.000 flere seniorer om 10 år

Læs også Selmer Gruppen sælger 42 seniorboliger i Hedensted til Koncenton

 

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder