Der er bygget mange lejeboliger de seneste år blandt andet her på Aarhus Ø. Foto: Kamilla Sevel/Estate Media.

65 procent vil helst bo i ejerbolig

Når flere og flere kommuner påpeger, at de gerne vil have et planværktøj til at sikre sig, at der bliver bygget flere ejerboliger, så er de helt i tråd med befolkningens ønsker.

– Hvis jeg kunne vælge, ville jeg foretrække at bo i en bolig, som jeg selv ejer lyder det i hvert fald fra 73 procent af befolkningen i en ny repræsentativ undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Estate.

Kun 23 procent ville bo til leje, selvom cirka 40 procent af danskerne rent faktisk bor til leje.

Det er i høj grad etageboliger og primært til udlejning, der er blevet bygget de seneste år, viser tal fra analysefirmaet Exometric.

– Historisk har det generelt været lukrativt at være boligejer gennem en lang årrække. Enten fordi man har sparet op i sin bolig, været begunstiget af prisstigninger eller en kombination, og udsigten til at generere en formue i sin bolig, appellerer nok til de fleste, hvorfor vi tror, at mange ville foretrække at bo i enten en ejerbolig elle en andelsbolig, siger Thomas Hovgaard, Estate Mæglerne.

Derfor er kædens konklusion også, at den høje andel af danskere, der foretrækker at bo i ejerbolig, viser, at der er grundlag for at udvide den samlede boligmasse med flere ejerboliger, hvilket man naturligvis ikke skal være blind for også vil give boligmæglere flere varer på hylderne.

-Vi ved, at behovet for boliger vil stige i fremtiden, fordi befolkningen vokser og med et unikt dansk realkreditsystem bør det være muligt at øge andelen af ejerboliger i tråd med flertallets ønsker, siger Thomas Hovgaard.

Selvom det traditionelt kræver en større økonomisk investering at købe en bolig i forhold til at leje, kan huslejeniveauet også være med til at gøre ejerboliger mere attraktive i takt med, at huslejerne i den nye boligmasse er stigende.

– Hvis man regner på, hvad det koster at leje og eje en sammenlignelig bolig, er det ikke altid billigst at bo i lejeboligen. Huslejeniveauet er især i nyere boliger ret højt, og under lavrenteperioder har det vist sig, at ejerboliger kan være billigere at sidde i. Dog skal man typisk opfylde en række særlige økonomiske krav for at blive boligejer, hvor der generelt ikke stilles særlige krav til at leje en bolig ud over et indskud og tre måneders forudbetalt husleje, siger Thomas Hovgaard.

Læs også Behovet for flere seniorboliger stiger eksplosivt

Læs også Hines: One-size fits all boliger hører fortiden til

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder