Debatten foregik i Salon Croisette i festivalpladset i Cannes. Til venstre ses moderator Michael Ambjørn, sammen med de tre paneldeltagere: Susan Carruth (GXN), Jack Renteria (Alfa Development) og Ritu Jain (LifeX)

Mipim-debat: Danske løsninger på globale problemer

Uanset, hvor godt det lykkes for den danske ejendomsbranche at nedbringe sit klimaftryk, nytter det ikke meget, hvis resten af verden ikke også følger trop.

Derfor havde en række danske organisationer under overskriften “Global Danish Solutions” tirsdag eftermiddag inviteret et panel til at komme med deres bud på, hvad andre kan lære af den danske måde at tackle klimaudfordringerne.

Debatten foregik i festivalpalæet i Cannes i forbindelse med Mipim-messen, og de tre paneldeltagere har alle udenlandsk baggrund, men bor og arbejder i Danmark.

Professor Katherine Richardson, som er leder af Sustainability Centre på Københavns Universitet, satte scenen for debatten med sit indledende indlæg, som meget passende for dagens tema blev afleveret via videolink fra København. For, som hun rigtigt påpegede, gav det ikke mening at lade sig transportere frem og tilbage mellem Danmark og den franske riviera for at aflevere et budskab af et kvarters varighed.

Richardson understregede vigtigheden af, at vi finder en måde, hvorpå vi kan maksimere outputtet af de ressourcer, vi bruger, samtidig med, at vi reducerer affaldet af vores forbrug – herunder drivhusgasser. Og hun konstaterede, at det endnu ikke var lykkedes, i og med at 2022 nlev det år, hvor der blev udledt flest drivhusgasser på  jorden i den tid, vi har målt på det.

Fællesskab er et nøgleord
Herefter var det op til panelet at komme med gode råd og eksempler fra Danmark på, hvordan det rent faktisk kan lade sig gøre at belaste klimaet mindre, når man bygger.

Susan Carruth, der er skotte og partner og leder af 3XN-datterselskabet GXN, har haft gode erfaringer med at inddrage flere fagligheder i designprocessen, end man traditionelt har gjort. Blandt andet er de virksomheder, der står for nedbrydning af ejendomme, der skal transformeres, blevet en central spiller i disse projekter i modsætning til tidligere.

– Upcycling er for mig at se ikke en teknisk udfordring, det handler mere om at kunne ændre en eksisterende kultur. Det sker bedst, når man taler samme sprog og løser opgaverne i fælleskab, sagde hun.

Ritu Jain er medstifter af LifeX og har boet i Danmark i syv år og har hæftet sig ved, hvordan fællesskab har været en drivende faktor i det danske samfund, både økonomisk og kulturelt. Og hvad enten det kommer til udtryk i måderne, vi bor, spiser, arbejder eller  lever sammen på, kan det bidrage til at reducere både ressourceforbrug og affaldsmængder.

Lær af andre og gør det til jeres eget
Canadiske Jack Renteria, der sidste år blev Director of Living Concepts hos Alfa Development, har selv erfaret, hvordan verden er fascineret af de danske klimabetræbelser. Men han opfordrer også danskerne til at være åbne for at lade sig inspirere af andre.

– Jeg har set mange gode eksempler på, at danskere har taget en idé eller et koncept til sig, som de har arbejdet videre på og perfektioneret, sagde han.

Debatten var arrangeret af Byens Netværk, Proptech Danmark, Byggesocietetet og Danske Arkitektvirksomheder.

Professor Katherine Richardson deltog i debatten via et videolink fra København.
Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder