Bo Schoppe, ATP Ejendomme. Foto: ATP Ejendomme.

ATP sender genbrug fra Nordea-kælder til Ukraine

Da Nordea boede i kontorkomplekset Christiansbro på Christianshavn i centrum af København skulle tre store strømgeneratorer sikre, at det man kalder Trading Floor, hvor flere hundrede dealere hver dag omsætter for milliarder, aldrig gik tør for strøm midt i en transaktion.

Men i 2018 flyttede Nordea til Ørestad, og dermed stod ATP Ejendomme tilbage med ejendommen. Den er nu udlejet til Netcompany, og de har ikke brug for strømmæssig back-up i den størrelsesorden. Det har fået ATP Ejendomme til at donere de enorme generatorer til Ukraine, der har store udfald på strømforsyningerne som følge af den russiske invasion.

De tre strømgenatorer har en kapacitet til at generere strøm svarende til 900 danske husstande eller et hospital på op til 5.000 kvm, og de er sendt til Ukraine for at afhjælpe den alvorlige situation, hvor strøm er en akut mangelvare. Donationen er et resultat af et hurtigt etableret samarbejde mellem en række ildsjæle i dansk erhvervsliv, som dermed er med til at give livsnødvendig strøm og varme til tusindvis af mennesker.

Infrastruktur alvorligt skadet
Krigen i Ukraine har skadet den ukrainske el-infrastruktur i så alvorlig grad, at blandt andet hospitaler mangler strøm til kerneopgaver og ikke mindst til varme.

– Når man følger med i situationen i Ukraine, er det svært ikke at føle en trang til at hjælpe, hvis man kan. Den mulighed opstod pludselig, da vi fandt ud af, at de tre generatorer på Christiansbro kom i overskud. Da vi tog kontakt til Rambøll og flere andre bidragsydere, blev vi mødt med en overvældende velvilje og handlekraft, siger senior projektchef Bo Schoppe, ATP Ejendomme.

Netcompanys nye domicil. Foto: ATP Ejendomme.

Han fik sammen med flere kolleger idéen om at sende de tre generatorer til Ukraine. Det første møde i den hurtigt etablerede projektgruppe blev afholdt den 24. november og få dage senere var der lagt en plan for at få generatorerne afinstalleret og taget op af kælderen under Christiansbro.

Ud over at være ansat hos ATP Ejendomme er Bo Schoppe medlem af Køge Nord Rotary Club. Det er blandt andet igennem kontakter i en tilsvarende lokalafdeling i den ukrainske by Lviv, at muligheden for at sende generatorerne til Ukraine er opstået.

Jakob Dalhoff, medlem af Rotary Club i Lviv, Ukraine og CEO i Lokalebasen.dk har indtil videre været et vigtigt mellemled og været med til at sikre, at generatorerne ender de steder i Ukraine, hvor de kan gøre mest gavn for flest ukrainere. Jakob Dalhoff har igennem en årrække både boet og arbejdet i Ukraine.

– Det engagement, jeg har set på dette projekt, vidner tydeligt om en vilje til at hjælpe. Det kræver problemknusning på højt plan, hvor tid også er en væsentlig faktor. For nu hvor vinteren er sat ind, har de hårdt brug for strøm i Ukraine, siger Jakob Dalhoff, som koordinerer flere forskellige slags nødhjælp fra danske aktører til Ukraine.

Svært at fragte store ting til Ukraine i øjeblikket
Men det er ikke sådan lige til at fragte store generatorer til Ukraine. Siden krigen brød ud 24. februar er transport til Ukraine blevet både mere kompliceret og omkostningstung. Derfor har det været afgørende at sikre den nødvendige fundraising og at bringe kompetencer i spil, som kan håndtere udfordringen. De tre generatorer vejer næsten 30 tons tilsammen.

Generatorer på vej til Ukraine. Foto: ATP Ejendomme.

 

Coromatic, som er specialist i nødstrøm, har hjulpet med teknisk rådgivning og ombygning af generatorerne, som er klargjort til installering lokalt i Ukraine. Rambøll har bidraget med konsulentbistand på opgaven, og Rambøll Fonden har ydet et tilskud til blandt andet transporten til Ukraine og til reservedele, som kan sikre driften af generatorerne.

– Jeg tror, at det er klart for alle involverede parter, at det er en altafgørende personlig indsats, som har gjort, at generatorerne nu er på vej til at forsyne ukrainere med livsvigtig strøm, siger adm. direktør Søren Staugaard Nielsen, Rambøll Fonden.

Fakta om generatorerne
Hver generator bruger 0,25 liter diesel pr. kWh – cirka 250 liter i timen ved 100 procent effekt. Hver generator vejer cirka 10 tons og har strømkapacitet, som svarer til forsyningen af 900 husstande eller et hospital på 5.000 kvm. Generatorerne er fra 2009 og har samlet set kørt 114-117 timer.

Mange bidragsydere til generator-projektet
Rambøll Fonden, LE34, Delfi Technologies, en lang række danske Rotary-klubber og flere andre fonde har bidraget økonomisk til projektet. Desuden har Rambøll, Andersen og Heegaard, Evice, Coromatic, Cubic Group, Dansk Miljø- og Energistyring (DME), J. Jensen, Herfølge Kleinsmedie, ATP Ejendomme, Køge Nord Rotary Club og Lviv Rotary Club.

Læs også Et trist år i Ukraine om arbejdet med at skaffe nye boliger og bygge i det krigsramte land

Læs også Sådan forbereder ukrainske butiksudlejere sig på hård vinter

Læs også Jakob Dalhoff vandt Ejendomsprisen som årets profil i 2022





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder