Tony Christrup, direktør for public affairs i AG Gruppen. Foto: AG Gruppen.

Ordet er dit: Ikke tid til brancheklynk – nu skal der samarbejdes

Af Tony Christrup, direktør i AG Gruppen og medlem af bestyrelsen i DI Ejendomme

Da nytårsklokkerne havde ringet af, stod bygge- og ejendomsbranchen et nyt sted. Med en flertalsregering hen over den politiske midte skal branchen vende sig til ikke at tænke i rød eller blå blok men derimod i udspil og ideer, der kan skabe opbakning både fra Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre.

Branchen gør også klogt i at tage alle regeringens oplæg alvorligt. Den har på forhånd flertal bag sin politik og hele pointen med en flertalsregering er, at den har modet til at gennemføre sin politiske dagsorden. Ellers falder korthuset fra hinanden.

Selvom boligområdet ikke fylder meget i det ellers meget omfangsrige regeringsgrundlag, har området regeringens interesse. Et nyt samlet boligpolitisk udspil kan nemlig snart forventes at blive lagt frem. Det vil både indeholde forslag der kan skabe flere almene boliger. For eksempel i form af dispensationer fra rammebeløbene men også boligpolitiske tiltag, der kan komme nuværende og kommende boligejere til gavn.

Afgørende er det, at vi alle i branchen forstår og anerkender, at regeringens politik altid vil være et kompromis mellem flere parter. Til gengæld har vi ikke længere mulighed for at justere på oplæggene gennem dialog med oppositionen.

Sidstnævnte er nemlig både blå og rød og uden flertalsmulighed. De næste to til tre år må branchen derfor indse, at så snart et forslag er lagt frem fra regeringens side, bliver det nok til virkelighed. Det betyder, at vi alle i branchen skal i tidligere dialog med regeringen, end vi ellers er vant til.

De store kompromiser, der blev indgået de sene aftener på Marienborg afspejler sig også i regeringens resortfordeling. Boligområdet ligger under Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), mens planloven er placeret sammen med landdistrikterne under Louise Schack Elholm (V).

Socialdemokratiet har primært sit fokus på den almene sektor, mens Venstre gerne ser justeringer i planloven til gavn for yderområderne. Partiernes prioriteter skal anerkendes og respekteres i vores dialog med regeringen.

Helt afgørende bliver det, at vi bruger det nye år til at komme med nye løsninger og forslag, der kan styrke klima- og miljøindsatsen og ikke mindst den grønne omstilling men også mulighederne for at sikre og skabe nye blandede boligområder for alle.

Vores konkrete erfaringer fra projekterne ude i kommunerne skal ind på regeringens bord, så vi får løsninger, der lever op til de politiske intentioner men også til borgernes og virksomhedernes opfattelser af virkeligheden.

Godt Nytår.

Læs også Ordet er dit: Fup og fakta om pensionskassers værdiansættelse af ejendomme

Læs også Ordet er dit: Dit problem bliver ikke løst, fordi du køber en Proptech-løsning

Konferencer & akademier

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder