Søren Nielsen. Foto: Estaid.

Ordet er dit: Dit problem bliver ikke løst, fordi du køber en proptech-løsning

Af Søren Nielsen, CEO & Co-founder i Estaid

Du kan ikke købe et system og tro, det implementerer sig selv. Du skal investere tid og energi i det og være klar på at ændre jeres arbejdsprocesser.

Det gælder både eksterne datakilder og intern strukturering af data. Hvis en medarbejder skifter job, forsvinder indsigt og viden så, eller er det forankret i virksomheden?

Der efterspørges stadig bedre værktøjer og større indsigt, som ikke kræver, at information skal bæres fra person til person – og det er fedt.

Et samarbejde båret af personer kan være utrolig skrøbeligt. Hvis et led i kæden forsvinder, udebliver eller ikke er tilgængelig, hvor går man så hen? Når information ikke struktureres, forringes kvaliteten.

Det kræver god datadisciplin at lykkes med sine digitale initiativer. Alle kan købe eller sætte et smart system op, men hvis ikke det prioriteres at implementere systemet i sine arbejdsprocesser, så bliver det aldrig en succes.

Jeg har gennem mine mere end 15 år som konsulent i IT-branchen mødt masser af eksempler på manglende implementering, halvhjertet implementering og rigtig god implementering af IT-løsninger.

Den absolutte fællesnævner for dem, der lykkes, er, at de ikke undervurderer opgaven i at implementere et IT-system. Og det er altså ikke teknisk implementering, men den menneskelige.

Der render nogle oversete helte rundt i mange danske virksomheder. Det er dem, der insisterer på at trække data ind i beslutninger, dem som venligt påminder om at opdatere Excel-arket, eller at indtaste den relevante data i interne systemer.

Det er de “irriterende” helte, som prøver at skabe forandring. Og det er svært. En meget lille opgave, som at tilføje valide datapunkter til dit CRM-system kan få en altafgørende betydning, når du 6-12 måneder senere skal træffe beslutninger på netop dette fundament. Og først dér oplever de oversete helte et anerkendende vip på hatten.

Hvad er god datadisciplin i ejendomsbranchen?
Det kræver god datadisciplin at lykkes med sine digitale initiativer. Alle kan købe eller sætte et smart system op, men hvis ikke det prioriteres højt at implementere systemet i sine arbejdsprocesser, så bliver det aldrig en succes.

Det gælder også i ejendomsbranchen. Der findes masser af gode løsninger, som virker som en no-brainer at investere i. Og nu siger jeg måske noget som går lidt imod egne interesser, men det er faktisk ofte bedst at sige nej til en løsning, hvis ikke I som virksomhed besidder kapacitet til at implementere den i jeres hverdag.

Med det sagt, så vil mange proptech-løsninger på den lange bane tilbagebetale den investering, som det kræver at få løsningen implementeret rigtig godt. Men det er bare ikke altid, at det lange, digitale perspektiv er en prioritet i en branche, som ellers er vant til at kigge på investeringer med langsigtede briller.

Og det er måske særligt nu, i det nuværende marked, at det kan betale sig at investere ekstra i at få implementeret de løsninger, som vil definere morgendagens vindere.

For god datadisciplin i ejendomsbranchen handler ikke bare om at kende markedet, det handler om at kende sine ejendomme, sine lejere, potentialerne, og hvad der underliggende har betydning for, hvordan ejendommene performer.

God datadisciplin kommer indefra. Det handler om at strukturere den indsigt, som eksisterer på tværs af organisationen. Gøre den tilgængelig for alle i sin rette kontekst.

Der er desværre ikke noget quick-fix, selvom det ville være rart. Proptech løser ikke dine problemer – det kræver tid og ressourcer at skabe en digital forandring. Ikke mindst på det menneskelige plan.

Søren Nielsen har arbejdet med og rådgivet om IT og data i mere end 20 år, og har en kandidat fra IT-Universitetet. Han stiftede i 2020 dataplatformen Estaid med et mål om at gøre ejendomsbranchen mere transparent.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & akademier

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder