Aarhus. Foto: Estate Media.

Stadig få tomme butikker i Aarhus – trods sværere tider

På trods af økonomisk usikkerhed, tårnhøj inflation og forsigtige forbrugere har Aarhus og det øvrige Østjylland færre ledige butiksarealer i dag end i 2020 og 2021, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

– Tallene svinger lidt fra kvartal til kvartal, men gennem 2022 har udbuddet af butiksarealer i Østjylland ligget ret stabilt omkring 80.000 kvm – mod cirka 90.000 kvm i 2020 og det meste af 2021. I selve Aarhus ligger udbuddet på 32.800 kvm og dermed faktisk en anelse lavere end i 2. og 3. kvartal. I Østjylland under ét svarer udbuddet til 2,6 procent af de samlede butiksarealer mod 3,0 procent i begyndelsen af 2021. Det aktuelle udbud ligger samtidig en anelse under landsgennemsnittet på 2,7 procent, oplyser adm. direktør Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er godt 8.800 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt på Ejendomstorvet.dk – heraf præcis 1.737 lokaler til butik, café, spisesteder eller takeaway. Af dem ligger 321 i Østjylland – flest i Aarhus Kommune med 166 og derefter Randers med 51, Horsens med 39, Silkeborg med 23 og Norddjurs med 21. De øvrige seks kommuner har tilsammen et udvalg på 21 lokaler.

Nordicals og Colliers: Derfor
Nordicals og Colliers forklarer udviklingen i Østjylland.

– Beskæftigelsen er stadig høj, og der er stadig gang i privatforbruget, om end det er presset af prisstigninger. Efter coronaforløbet har de fysiske butikker igen fået fat, og samtidig er nogle udlejere blevet mere fleksible og tilbyder for eksempel lejerabat i en startfase. Alt dette giver detailhandlen et godt grundlag, dog er mindre butikker samt spisesteder og takeaway fortsat udfordrede, siger erhvervsrådgiver Jens Eskildsen, Nordicals.

En del af de ledige lokaler har huset spisesteder og takeaway, som senest er blevet udfordret af kraftige prisstigninger på den energi, der er nødvendig for at tilberede maden.

– Restaurationsbranchen har det hårdt, og så mangler vi i øjeblikket nogle af de iværksættere, som normalt hele tiden kommer ind på detailmarkedet og især søger mindre lokaler. Mange venter nu med at føre deres planer ud i livet i kølvandet på corona og med de grå udsigter for dansk økonomi.

– Vi oplever dog generelt stadig en pæn efterspørgsel, men det er mest fra kæder og andre etablerede koncepter, også på Strøget. I sidegaderne er målgruppen hovedsageligt mindre butikker og spisesteder, og det kan tage lidt længere tid at få nye lejere på plads, fortæller erhvervsmægler Trine Freno Muurholm fra Colliers i Aarhus.

Uden for Aarhus
Uden for Aarhus har særligt Silkeborg mindsket antallet af ledige lejemål til butikker, cafeer og spisesteder – dem var der 43 af for halvandet år siden, men det er næsten halveret til 23. Dén udvikling tilskriver Trine Freno Muurholm især, at flere større kæder har fokus på Søhøjlandet og handelslivet i Silkeborg.

Af landets samlede butiksarealer ligger 3,1 millioner kvm – eller knap en sjettedel – i Østjylland, heraf næsten 1,2 million kvm i Aarhus Kommune. Det er markant mere end i Aalborg med små 900.000 butikskvm og Odense med 826.000 kvm.

Læs alle nyheder om detail her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder