Foto: Estate Media

DI utilfreds med COP27-aftale

Den indgåede COP27-aftale løser ikke de globale klimaudfordringer.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Industri (DI).

Det sker, efter de knap 200 FN-lande i weekenden landede en ny aftale, hvor der stadig er fokus på at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grad, ligesom der skal arbejdes på at sikre, at de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringer, bliver kompenseret for de tab og skader, de lider.

– Konsekvenserne af klimakrisen er ikke et problem, der ligger ude i fremtiden. Det er et problem, som vi allerede oplever nu. Og desværre tyder meget på, at det kun bliver værre. Mange af de sårbare lande har svært ved at finansiere klimatilpasning og de tab og skader, der allerede rammer nu. De velstillede lande har ikke tidligere villet forpligte sig til større finansieringsbidrag til klimasårbare lande, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i Dansk Industri (DI).

– Vi oplever med aftalen om skabelsen af en tabs- og skadesfond et stort skridt fremad. Det har været mere end et årti undervejs og er et gennembrud i den globale klimaindsats. Det er det største resultat af dette års COP27. Det var det, som alle talte om var nødvendigt inden COP27, og så skete det.

Grønne løsninger er vejen frem
Siden 2020 har størstedelen af landene under Paris-aftalen øget deres klimaløfter, og over halvdelen af landene har sat klimaneutralitet i 2050 ind i deres klimaløfte. Med COP27-aftalen anerkender landene behovet for at håndtere energikrisen ved at skrue op for vedvarende energi og energieffektiviseringer. Men tilbage står, at hvis alle klimaløfter bliver gennemført, vil CO2-udledningen i 2030 lande på niveau med CO2-udledningerne i 2019.

– For at skære helt ind til benet er det globale samfund ganske enkelt ikke ambitiøse nok om at sænke CO2-udledningerne frem mod 2030. Der skal større indsatser til, og de skal ske hurtigere, hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at holde temperaturstigninger på 1,5 grader i slutningen af dette århundrede, siger Anne Højer Simonsen.

– Vi skal hurtigst muligt udfase fossil energi og indfase de grønne løsninger, vi blandt andet har på hylderne i Danmark. Det er en nøgleopgave for Danmark at vise, hvordan det kan gøres i praksis, og implementeringen af løsningerne skal ske i en fart .

– Finansieringen til klimatilpasning og CO2-resultioner skal øges. En ideel løsning vil være en global pris på CO2, så dem, der udleder meget CO2 også betaler for det. Det kommer ikke til at ske lige med det første, men EU er frontløbere med en høj CO2-kvotepris og en særlig klimamekanisme, der sætter en CO2-pris på produkter, der importeres til EU. I Danmark har vi også sat en pris på CO2 med den grønne skattereform, siger DI’s klimachef.

Dansk Industri var repræsenteret ved klimatopmødet COP27 i Sharm El-Sheikh og stod i samarbejde med regeringen og State of Green for en fælles dansk pavillion med over 30 danske virksomheder og organisationer som partnere.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder