Partner Peter Winther er Executive Director og chef for Capital Markets i Colliers i Danmark. Foto: Colliers

Fald i nethandel og hjælp fra udlejere giver færre tomme butikker

Trods økonomisk usikkerhed, den højeste inflation i fire årtier og rekordlav forbrugertillid er der gennem 3. kvartal blevet længere mellem ’til leje’-skilte ved butikker, caféer, spisesteder og takeaway.

Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og Ejendomdanmark.

– Ved indgangen til 3. kvartal så vi en mindre stigning i udbudte lokaler, og med den økonomiske usikkerhed var det naturligt at frygte, at det kunne fortsætte. Men de følgende tre måneder er udbuddet tværtimod faldet, og ved indgangen til 4. kvartal svarer udbuddet til 2,7 procent af de samlede butiksarealer i landet. Gennem mere end et år har niveauet ligget omkring 2,6 procent eller det laveste siden 2011, så overordnet set klarer butikker og spisesteder sig foreløbig fornuftigt trods corona og andre udfordringer, siger adm. direktør Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet fælles af landets erhvervsmæglere. På landsplan er lige knap 8.700 erhvervslejemål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk i øjeblikket, heraf præcis 1.641 lokaler til butikker og caféer fordelt over hele Danmark.

– Detailhandlen nyder godt af, at nethandlen er faldet igen efter coronaforløbet, og de fysiske butikker har det godt. Vi oplever også, at nogle udlejere er blevet mere fleksible, og vi ser, at nogle af de store kæder er begyndt at åbne flere butikker, siger partner Peter Winther, Colliers International, fra sit kontor i København.

Hjælp fra udlejere
Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech bliver udlejere fremhæver som en af forklaringerne på, at der overraskende nok er kommet færre tomme eller udbudte butikker i 3. kvartal:

– Mange har talt om, at vi ville se flere tomme butikslokaler, men vi skal nok vente lidt med at tage sørgebindet på. Før holdt flere udlejere fast i deres lejekrav, fordi de mente, at detailhandlen med coronaen blev ramt af noget midlertidigt.

– Med den økonomiske situation vurderer mange udlejere efterhånden, at butikkerne mere vedvarende er ramt af nogle udfordringer, og derfor er de begyndt at slække på lejekravene. Men min fornemmelse er, at spisestederne mangler gæster, og samtidig er de ramt af høje energipriser og skal snart betale lån til for eksempel udskudt moms tilbage, siger Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Erik Bech og med kontor i Aarhus.

Også Colliers kan forestille sig en forværring for detailhandlen trods det nylige fald i udbuddet af lokaler.

– Vi kan frygte, at tomgangen vil stige mærkbart. Normalt siger man, at dagligvarebutikker altid klarer sig – vi skal jo alle have mad og andre fornødenheder. Men de stigende elpriser gør meget ondt, fordi kølevarer og frostvarer nu engang kræver meget elektricitet, siger Peter Winther.

Danmark har i alt 19,9 millioner kvm butiksareal, og ved indgangen til 4. kvartal 2022 var 529.000 kvm udbudt til leje eller salg mod 550.900 tre måneder tidligere.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder