Mehrdad Mangaard Sarraf er direktør for Colliers International i Aarhus. Foto: Colliers.

Stigende antal tomme kontorlokaler i Aarhus – men ingen bekymring

Aarhus har fået flere tomme kontorlokaler, viser nyt data fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, som er ejet af landets ejendomsmæglere.

Tomgangen eller udbuddet er steget som følge af især nybyggeri, for efterspørgslen er stadig stor, siger to lokale erhvervsmæglere. Foreløbig har nedgearingen i dansk økonomi ikke udløst flere ledige erhvervslokaler, men de høje energipriser kan få virksomheder til at revurdere forbruget af kvm.

Virksomheder på jagt efter nye kontorer har fået mere at vælge imellem. Fra 2. til 3. kvartal steg udbuddet fra godt 130.000 til næsten 190.000 kvm i Aarhus Kommune. Det svarer til 8,0 procent af de samlede kontorarealer i byen, og vi skal lidt over et år tilbage, til 2. kvartal 2021 for at finde et højere udbud.

På landsplan er over 8.500 erhvervslejemål og ejendomme lige nu udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf knap 3.000 kontorlokaler. Af dem ligger 257 i Aarhus og 234 i de 10 øvrige østjyske kommuner.

Stigende udbud bekymrer ikke erhvervsmæglere
Det stigende udbud bekymrer dog ikke to af landets store erhvervsmæglere, selv om dansk økonomi er ved at gå ned i gear.

– Vi kan ikke mærke forskel. Vi lejer fortsat meget ud og har nogenlunde samme antal sager. Stigningen i udbuddet hænger sammen med, at der bliver bygget meget i Aarhus i disse år, så der kommer nogle store klumper på markedet, aktuelt for eksempel på Europaplads og Storetorv – og snart også Trælastgrunden og Mindet. I hvert i fald en hel del af nybyggeriet vil blive absorberet, fordi der er stor efterspørgsel på nyere lokaler, siger Frank Heskjær, ansvarlig for kontor og detail i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Han vurderer, at nogle af de ældre, fraflyttede kontorlejemål fortsat i et vist omfang kan blive omdannet enten til boliger eller for eksempel til sundhedsklinikker.

Lejeaftaler har rundet 1.500 kr.
Også Colliers i Aarhus mærker stor interesse for kontorlokaler:

– Aktuelt har vi 10 sager, hvor vi hjælper virksomheder med at finde 3.000-8.000 kvm, altså ret store lejemål. Efterspørgslen har betydet, at mens 1.300-1.400 kr. i årlig leje per kvm var noget af det højeste i byen for tre-fire år siden, så er vi begyndt at se lejeaftaler på 1.500 kr.

– Flere virksomheder har rustet sig til vækst og udvidet deres arealer, men usikkerhed og sorte skyer i horisonten giver måske anledning til at revurdere behovet for kvm, forstærket af de høje energipriser, som kan skabe en bevægelse mod bæredygtige ejendomme, siger Mehrdad Mangaard Sarraf, direktør for Colliers International i Aarhus.

For de to øvrige typer af erhvervslokaler – til detailhandel og til lager/logistik/produktion – er der ingen større udsving i Aarhus. Lokaler til lager og logistik er endda ligefrem en mangelvare, påpeger både EDC Erhverv Poul Erik Bech og Colliers.

Af landets samlede kontorarealer ligger 15 procent – eller 4 millioner kvm – i Østjylland, heraf 2,4 millioner kvm i Aarhus, hvilket svarer til 9 procent af alle danske kontorer. Til sammenligning har Aalborg lige knap 1 million kontor-kvm og Odense 915.000 kvm.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & akademier

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder