Arkitektfirmaet Cebra har vundet projektkonkurrencen om at definere rammerne for den fremtidige udvikling af området omkring Hannemanns Allé i Ørestad Syd. Målet er at skabe et nyt Business District mellem Royal Arena og Øresundsmotorvejen. Det drejer sig om 150.000 kvm primært kontorer. Illustration: Cebra.

Cebra vinder nyt Business District på 150.000 kvm i Ørestad

I starten af måneden blev det danske arkitektfirma Cebra, der i år vandt en Mipim Award for det aarhusianske boligprojekt Æbeløen, udråbt som vinder af en international projektkonkurrence om at tegne et nyt vartegn i Albaniens hovedstad, Tirana. Det drejer sig om byggeriet Mount Tirana, der bliver et multifunktionelt højhus på 185 m, som dermed bliver landets højeste ejendom.

Læs mere i Cebra vinder højhus på 185 m

Torsdag blev det offentliggjort, at bygherre By & Havn har udpeget Cebra som vinder af projektkonkurrencen om at definere rammerne for den fremtidige udvikling af området omkring Hannemanns Allé i Ørestad Syd. Målet er at skabe et nyt Business District mellem Royal Arena og Øresundsmotorvejen. Det drejer sig om 150.000 kvm primært kontorer.

– Vores projekt tager udgangspunkt i en omvendt planlægning, hvor investeringen ligger i de identitetsskabende byrum mellem bygningerne. Som ejer eller lejer i det fremtidige forretningskvarter vil man mere end det, der foregår bag facaderne. Her investerer man også i området og i den fælles sammenhængskraft på tværs af virksomheder, institutioner, serviceerhverv og beboere, fortæller Lisbeth Nørskov, der er direktør hos Cebra i København.

Illustration: Cebra

Tre centrale byrum
De kollektive byrum mellem bygningerne er det primære fokus i vinderprojektet, som By & Havn har valgt skal danne udgangspunktet for den nye lokalplan for Hannemanns Allé i Ørestad Syd.

Helt konkret definerer vinderprojektet tre centrale byrum – Byporten, Den Urbane Agora og Det Urbane Gadekær – som vil bidrage til oplevelsen af kvarteret som et særligt sted i Ørestad. Eksempelvis vil Det Urbane Gadekær anlægges som en ’blå’ plads, der karakteriseres af et stort spejlbassin og med mulighed for omkringliggende opholdsmuligheder og cafeer. Den Urbane Agora tænkes som en mere skulpturel pladsdannelse, hvor blandt andet kunst- og byrumsinstallationer, lyssætning, begrønning og horisontale elementer skal skabe atmosfære. Desuden er det planen at lave en grøn og mere defineret ankomst til området i form af en byport – et højhusmotiv med passage – så man sikrer en klar bymæssig overgang ved ankomsten til Ørestad Syd, oplyser Cebra.

– Med vores projekt ønsker vi at skabe et attraktivt og pulserende forretningskvarter med et synligt og genkendeligt udtryk, der opleves på afstand fra motorvejen og i øjenhøjde, når man færdes i Ørestad. Det har været vigtigt at skabe en plan, som på én side er fleksibel for By & Havn, og som samtidig opstiller nogle meget konkrete retningslinjer, der sikrer en bymæssig, arkitektonisk kvalitet og identitet, forklarer Lisbeth Nørskov.

Illustration: Cebra

Lokalplanen for Hannemanns Allé i Ørestad Syd skal nu udvikles af Cebra i samarbejde med By & Havn og Københavns Kommune. Projektforslaget for området ved Hannemanns Allé rummer ikke fast definerede udstykninger, men åbner derimod en række forskellige scenarier for grundejeren, By & Havn, som gør det muligt at afsætte forskellige byggeretter.

– Cebra har skabt en stærk bebyggelsesplan, der muliggør flere individuelle bebyggelser, og By & Havn har allerede modtaget henvendelser fra virksomheder, der er interesserede i at flytte ind. Samtidig evner projektet også på bedste vis at skabe aktive og levende stueetager omkring forløbet af grønne byrum, der skal bidrage til et attraktivt sted, og som kan skabe rum for fællesskaber og socialt liv for dem, der bor, arbejder og besøger Ørestad, siger Rita Justesen, chef for planlægning og bæredygtighed, By & Havn.

Lokalplanen er under udarbejdelse og forventes at blive vedtaget ved årsskiftet 2023/24, oplyser Cebra.

 

Fakta: 

– Lokation: Ørestad

– Bygherre: By & Havn

– Areal: 150.000 kvm ejendomme

 

Læs alle arkitektnyheder her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder