Ny boliginvesteringsgigant på vej i Norge – obligationsmarked i frit fald i Sverige

Velkommen til Nordisk Puls – et overblik over de vigtigste nyheder i den forløbne måned i de nordiske lande udvalgt af chefredaktørerne på Estate Media i Norge og Danmark og på Fastighetsnytt i Sverige. Her får du et bud på ’talk of the town’ i ejendomsbranchen.

Her er månedens vigtigste nyheder fra redaktionen i Sverige og det svenske ejendomsmarked:

Største samtalemne i den svenske ejendomsbranche:
I Sverige er mange ejendomsselskaber finansieret via erhvervsobligationer. Men obligationsmarkedet er ved at tørre ud. Der er stor usikkerhed i forhold til, hvordan selskaberne skal refinansiere sig.

Læs Ejendomsselskabet Wallenstam lægger al finansiering i banken, hvis uroen på obligationsmarkedet fortsætter

Læs Det nye dyre obligationsmarked – en smertefuld omstillingsproces – interview med Danske Bank-profil

Læs Låneomkostningerne farer afsted, når Fastpartner emitterer grønne obligationer

Mest læste på svenske Fastighetsnytt.se i september:
Ejendomsselskabet SBB, der også er aktivt i Danmark, trak også den største interesse i september måned. Selskabet har været i en heftig krisestyring og flere ejendomme er solgt fra. Der bliver talt om short-selling af aktier, da Fastighetsnytt talte med Ilija Batljan på Business Arena i Stockholm. Han vil agere anderledes i fremtiden, hvis noget lignende skulle ske.

Læs Ilija Batljan efter kursraidet: – Jeg er klar til at bruge 200 millioner skr. på advokater

Månadens citat på Fastighetsnytt.se?
Vi testede markedet og blev skuffede, så vi har bestemt os for at løse det på en anden måde, sagde ejendomsselskabet Corems adm. direktør Eva Landén til Fastighetsnytt, da selskabet blev tvunget til at trække sin emission på 250 millioner skr. fra det svære obligationsmarked.

Læs Corem trækker emissionen tilbage: – Vi testede markedet og blev skuffede

Eva Landén, vd Corem och storägare Rutger Arnhult. Illustration: Fastighetsnytt.se

Her er månedens vigtigste nyheder fra redaktionen i Norge og det norske ejendomsmarked:

Mest læste på norske Estatenyheter.no i september:
Ejendomsselskabet Krefting får amerikansk gigant med på gigantisk boligsatsning. Det norske boligmarked er umodent med mange små og uprofessionelle aktører. Det nye Carucel Property vil ændre noget det i samarbejde med amerikanske Madison i den nye boligsatsning Carucel Living.

Læs mere i Krefting får amerikansk gigant med på norsk boligsatsning

Største samtalemne i den norske ejendomsbranche:
Pensionsselskabet KLP, der også ejer en lang række ejendomme i Danmark i blandt andet Ørestad, vil bygge to højhuse i Oslo S. Oslo Kommune arbejder på en ny højhusstrategi, der skal give højere og tættere byggeri ved knudepunkter, og det kan åbne for KLPs planer.

Læs Sådan er planerne for de to nye højhuse i Oslo S

Månedens citat på Estatenyheter.no:
– Vi har ikke råd til ikke at bygge mere i Oslo. Vi bliver nødt til at bygge langt mere end vi gør i dag. Medlem af det norske Arbeiderparti Mansoor Hussain mener, at det vigtigste for at få flere ind på boligmarkedet er at øge reguleringen.

Læs Vi har ikke råd til at lade være med at bygge i Oslo

Planerne omfatter en højere kontorbygning mod øst og et lavere hotel mod vest. Illustration: Kristin Jarmund Arkitekter / CF Møller Architects / Rodeo Arkitekter bragt på estatemedia.no.

Her er månedens vigtigste nyheder fra redaktionen i Danmark og det danske ejendomsmarked:

Mest læste på estatemedia.dk i september måned:
Midt i en tid, hvor der ellers hænger sorte skyer over branchen, så fejrede ejendomsbranchen sig selv på Ejendomsdagene den 8. september. Det blev månedens absolut mest læste nyhed, hvem der fik de 5 priser. En af modtagerne, Match Offices Jakob Dalhoff kunne ikke være med, da han sidder i Lviv i Ukraine, hvor han nu bruger meget af sin tid på humanitære opgaver. En anden vinder var Danmarks største børsnoterede ejendomsselskab, der har lagt lokaler til Female Founders House – et kontorfællesskab, hvor kvindelige iværksættere kan finde lokaler.

Læs mere i Vinderne af årets Ejendomspriser

Månedens citat på estatemedia.dk:
– Vi er utvivlsomt på vej ind i en recession, spørgsmålet er blot, hvor dyb og langvarig den bliver. Investorerne er blevet både usikre og forsigtige, men alligevel er transaktionsaktiviteten højere end gennemsnitligt over de seneste 10 år, siger Executive Director Peter Winther, Colliers, der med købet af Pangea Property Partners nu er Nordens største erhvervsmægler.

Colliers: – Vi er utvivlsomt på vej ind i en recession

Største samtaleemne i branchen og på estatemedia.dk:
Branchen taler udover de økonomiske og geopolitiske uroligheder om Danmarks nye store entreprenør, der stryger ind på top 5 sammen med blandt andet NCC, MT Højgaard og Aarsleff, med over 5 milliarder danske kr. i omsætning. Og nu har den også fået nyt navn. Nordstern bliver det.

Her er Casa og KPCs nye navn – ny spiller med stor indflydelse

Læs også det store portræt af adm. direktør Torben Modvig. Han er tidligere direktør for Bonava i Danmark og Norge og vil gerne arbejde skandinavisk igen. Se hans betragtninger om at gøre forretninger i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark i Estate Magasin her

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder