København. Foto: Martin Heiberg

Hovedstaden ramt af største fald i antal private bolighandler

Boligsidens nye handelstal for august viser, at bolighandlen på privatmarkedet fortsat kører i et lavere gear end i de seneste år. Dog er der tale om en stigning sammenlignet med måneden før, juli.

Tallene viser, at der blev solgt 6.325 boliger på det private marked i august, hvilket er en stigning på 18 procent sammenlignet med juli, hvor der samlet blev solgt 5.355 boliger.

Stigningen til trods så bevæger boligmarkedet sig stadig i et lavere tempo, end vi har set i de seneste år. Eksempelvis er de 6.325 solgte boliger i august i år et fald på 32 procent sammenlignet med samme tidspunkt i 2021. Og samtidig 19 procent lavere end i samme måned i 2019 inden coronapandemien.

– Vi ser en mindre revanche i boligsalget i august i forhold til juli. Men når det er sagt, er der ingen tvivl om, at handelsaktiviteten er på et noget lavere niveau, end vi typisk har set det på denne tid af året. Dermed følger august-salget den opbremsning, vi har set på boligmarkedet siden foråret, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligside, tilføjer:

– Det vigende salg er gældende for alle boligtyper, og det hænger sammen med de nye udfordringer, som har vist sig for køberne i de seneste måneder. For godt nok har køberne generelt fået mere at vælge imellem i det stigende udbud, men til gengæld sætter stigende renter, inflation og energipriser købernes budget under pres, som lægger et loft på det beløb, køberne kan købe bolig for. Det begrænser mulighederne for mange.

Størst fald i Region Hovedstaden
Ser vi nærmere på hussalget, blev der i august solgt 3.849 villaer og rækkehuse, hvilket er en stigning på 16 procent sammenlignet med juli. Til gengæld har der været et fald på 18 procent, hvis vi sammenligner med august-tallene fra sidste år, og vi skal tilbage til 2016 for at finde et lignende niveau for hussalget i august, som dengang lød på 3.735.

Samtlige regioner har oplevet et fald i antallet af hushandler sammenlignet med august-tallene i 2021, men det er Region Hovedstaden, som har oplevet det største fald på 31 procent.

– I Region Hovedstaden er prislejet en del højere end andre steder i landet, og det var også her, vi så de største prisstigninger under corona. Derfor er det naturligt, at det også er her, at vi ser de største udsving, når boligmarkedet begynder at normalisere sig, siger Birgit Daetz.

Laveste lejlighedssalg i august siden 2012
Med hensyn til ejerlejligheder viser de nye handelstal, at der i alt blev solgt 1.102 lejligheder i august, hvilket er en stigning på 31 procent i forhold til juli.

– Den seneste udvikling hænger formentlig sammen med studiestart, hvor der som vanligt er et øget salg på ejerlejligheder i august. Men også her kan vi se, at der blev handlet mindre i august, end der er blevet i flere år, siger Birgit Daetz.

Ikke siden 2012 er der i august solgt færre lejligheder end i august i år. Dengang blev der solgt 1.040 lejligheder i august.

 

Sådan har boligsalget udviklet sig i 2022

* Alle boligtyper dækker over villa, rækkehuse, ejerlejlighed, fritidsbolig, kolonihave, andelsbolig, landejendom, helårsgrund, fritidsgrund og lystejendom. Kilde og tabel: Boligsiden

Sådan har handelstallene ændret sig i forhold til sidste år og sidste måned:

Tabellen viser, hvordan handelstallene har udviklet sig på samtlige boligtyper i august 2022 sammenlignet med hhv. august 2021 og juli 2022. Kilde og tabel: Boligsiden

Udvikling af handelstal for august fordelt på boligtyper

Grafen viser, hvordan handelstallene for august i perioden 2011 og frem til 2022 har udviklet sig på samtlige boligtyper. Boligsidens datagrundlag kan tidligst dateres tilbage til 2011, hvorfor det år er med til at begrænse perioden. Kilde og grafik: Boligsiden

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder