En stor del af det samlede fængselskompleks og de omkringliggende bygninger bevares, herunder for eksempel hovedbygningen med den ikoniske, grønne port, som mange tænker på, når de tænker på Vridsløselille Statsfængsel. Illustration: Cobe

Grønt lys til stort konverteringsprojekt med Vridsløselille Statsfængsel

Albertslunds kommunalbestyrelse har godkendt masterplanen for det store konverteringsprojekt med det tidligere Vridsløselille Statsfængsel.

Med den politiske godkendelse rykker transformationen af det tidligere statsfængsel i Albertslund til en levende bydel med navnet Vridsløse et stort skridt nærmere, oplyser A. Enggaard, PKA, Freja Ejendomme og Albertslund Kommune.

Masterplanen sætter rammerne for udviklingen af en ny bydel med mellem 1.400 og 1.600 boliger i forskellige størrelser og boligtyper, samt erhverv og iværksætteri fordelt på seks delvist bilfrie bykvarterer.

En stor del af det samlede fængselskompleks og de omkringliggende bygninger bevares, herunder for eksempel hovedbygningen med den ikoniske, grønne port, inspektørboligen og kirken.

Vridsløselille Fængsel: Det 160.000 kvm store byudviklingsområde midt i Albertslund. Foto: Eagle Luftfoto

Kommunalbestyrelsens beslutning kommer, efter den nordjyske udviklings- og entreprenørkoncern A. Enggaard, pensionskassen PKA og statens ejendomsselskab, Freja Ejendommes, forslag til en masterplan blev sendt i offentlig høring i foråret. Et forslag, der var udarbejdet i samarbejde med et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, Cowi og Niras samt med Albertslund Kommune.

– Vi glæder os til det videre arbejde og ikke mindst til, at vi allerede nu for alvor skyder gang i bydelens nye kulturelle samlingspunkt Porten, som i løbet af efteråret vil byde på flere spændende aktiviteter, siger projektudviklingschef Morten Løgsted, A. Enggaard, i forbindelse med udviklingen af det tidligere Vridsløselille Statsfængsel og fængslets 160.000 kvm store grund.

Læs også A. Enggaard og PKA køber stort Vridsløselille Fængsel-projekt

’Fantastisk’
PKA’s ejendomschef, Nikolaj Stampe, glæder sig selvsagt også over godkendelsen af masterplanen.

– Det er fantastisk, at vi nu er et skridt nærmere realiseringen af Vridsløse, der bliver et trygt og rart sted at bo for mennesker i forskellige livssituationer. Vridsløse bliver desuden en bydel med et ekstraordinært fokus på fællesskaber. Det er både i det nære naboskab, i de fælles kvarterhuse og gårdrum samt i større skala, hvor bydelen bliver et samlingspunkt for alle borgere i Albertslund Kommune, siger han.

På baggrund af høringsperioden har parterne bag udviklingen af Vridsløse og Albertslund Kommune arbejdet videre med masterplanen, hvilket har ført til forskellige ændringer i forhold til det oprindelige forslag. Det gælder for eksempel etagehøjderne, der er blevet reduceret i flere af bydelens dele blandt andet ind mod Hedemarken, mens antallet af karréer i bydelens sydvestlige kvarter er reduceret fra syv til seks, hvilket har skabt plads til, at samtlige gårdrum kan gøres større.

Masterplanen for den nye bydel med navnet Vridsløse. Illustration: Cobe

Næste skridt
Næste milepæl er godkendelsen af en rammelokalplan, der skal fastlægge de overordnede, sammenhængende strukturer i området. Albertslund Kommune har besluttet at sende et forslag til rammelokalplan i offentlig høring i perioden 16. september til og med den 11.  november. I perioden vil der blive afholdt dialogmøder med forskellige interessenter og aktører, og 29. september afholdes borgermøde om rammelokalplan. Dertil kommer en ny runde guidede rundvisninger og åbning af bylivskontor i den tidligere inspektørbolig.

 

Fakta: Fra fængsel til masterplan

– 2016: Sidste indsatte forlader fængslet og fængselsdriften afvikles

– 2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme

– 2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams

– 2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme

– 2021: Med udgangspunkt i de gennemarbejdede forslag fra arkitektkonkurrencen udarbejder A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i samarbejde med Cobe, Rambøll, WSP og Albertslund Kommune et forslag til en masterplan for udviklingen af en ny bydel under navnet Vridsløse

– 2022: Forslag til masterplan afleveres til Albertslund Kommune og sendes i offentlig høring

– 2022: Masterplan for Vridsløse godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse

 

Konferencer & akademier

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder