Foto: Pixabay.

Nyt knockout til ejendomsbranchen

Velkommen tilbage fra en forhåbentlig god sommerferie. Noget af det første, der møder ejendomsbranchen i det nye arbejdsår er en ny irriterende sag fra politisk side, hvor boligudlejerne bliver beskyldt for igen at være for grådige, når de nu har muligheden for – helt i overensstemmelse med kontrakterne – at hæve lejen i takt med inflationen. For venstrefløjspartierne er det oven i købet en forholdsvis gratis omgang for umiddelbart ser forslaget ikke ud til at have gang på jord henover midten. Til gengæld appellerer det i meget høj grad til Enhedslistens vælgere, der ifølge en 2020-undersøgelse fra Altinget primært består af kvinder mellem 18-24  eller 60-69 år, hvilket vil sige, at de enten er studerende eller pensionister, og så bor de til leje og har en årsindkomst på under 200.000 kr.

Derfor taler det lige ind i kernevælgerens rygmarv, når Enhedslisten sætter spørgsmålstegn ved udlejernes ret til at hæve huslejen.

Lejerne har nydt godt af en meget lav inflation de seneste 20 år, og nu rammer inflationsskruen så og sender lejeforhøjelser på op til 8 procent ud til både bolig- og erhvervslejere.

Det er igen-igen en møgsag for ejendomsbranchen for det er store ejendomsbesiddere, der får ord med på vejen som “at de skummer fløden”, og overfor dem står hr og fru Jensen i den 2-værelses. Den sympatikamp vinder fru Jensen altid. Brancheforeningen Ejendomdanmark har forsøgt at tale branchens sag ved blandt andet at sige, at udlejerne jo også får øgede omkostninger. Den er nok ramt lidt ved siden af, for det er naturligvis ikke 1:1, selvom materialerne er steget markant den sidste tid.

Til gengæld er det helt fair at gøre opmærksom på, at der har været en lang årrække, hvor man altså ikke har hævet lejen særlig meget på grund af lav inflation og lav rente. Derfor har vi også lave lejeniveauer både på boliger og erhverv i forhold til mange andre hovedstæder, og det er ikke fair at være to spillere i et marked, og hvis reglerne er til ugunst for den ene, så ønsker man reglerne ændret.

Når det er sagt, så har ejendomsbranchen ingen interesse i at hæve lejerne til et niveau, hvor der naturligt kommer en større lejeromsætning, fordi der er nogen, der ikke kan betale. Derfor har blandt andet Danica og Heimstaden – som vel at mærke begge har et forholdsvist højt huslejeniveau i en del af deres ejendomme – været ude at sige, at de nok ikke kommer til at hæve lejen med den samlede potentielle indeksregulering. Mens andre store ejendomsinvestorer ikke ønsker at kommentere. Og det kan man for en gangs skyld godt forstå for de stikker hovedet i en hvepserede uden chance for ikke at blive stukket.

Det er nok en god ide, hvis branchen forbereder sig på, at der kan komme flere af den slags gratis omgange frem mod det valg, som ingen endnu ved, hvornår kommer.

Fik du læst seneste Redaktørens blog:

Total mangel på diversitet i nyt arkitekturråd

Nej, nej og atter nej – vi er ikke på vej ind i en finanskrise

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & akademier

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder