Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: FRI

Danske rådgivere vil have løst problem med faldende studieoptag

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er så frustreret over onsdagens nyhed om et fald i antallet af nye optagede på videregående uddannelser i Danmark, at foreningen kræver en politisk løsning.

Konkret viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, at 60.034 skal starte på en af landets videregående uddannelser i år. Det er et fald på hele 9 procent i forhold til ’før corona’-normalen i 2019. Faldene inden for ingeniørfagene og inden for Stem-fag er generelt mindre dramatiske.

Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, finder udviklingen ’trist, men ikke overraskende’, og han henstiller til, at man i stedet for at nøjes med at bekymre sig over tallene fokuserer på de mulige løsninger, der kan være.

– Det faldende optag er bekymrende. Men bekymring løser ikke problemerne, og det faktuelle grundlag kan anskues på flere måder. Løsningen ligger i handling. Vi skal som samfund, som organisationer og som virksomheder blive endnu bedre til at understøtte gode studiemiljøer, siger Henrik Garver og uddyber:

– Det er de politiske rammer omkring vores videregående uddannelser, ikke de unges studievalg, der er problemet. Og politiske rammer, uanset om det er udflytning af uddannelser, lukning af velfungerende uddannelser til et jobmarked, der mangler kandidaterne eller begrænsning af udenlandske studerendes mulighed for at læse i Danmark, kan vi jo heldigvis gøre noget ved.

’Stort, uudnyttet potentiale’
Direktøren for Foreningen af Rådgivende Ingeniører peger på ’et stort, uudnyttet potentiale’ i internationale studerende og muligheden for at kunne undervise på engelsk.

– Der er i år cirka 4.000 færre studiepladser, som følge af den politiske aftale fra 2021 om at begrænse antallet af internationale studerende. Det er et konkret og markant problem, for med faldende ungdomsårgange og et stigende behov for højtuddannet arbejdskraft til det danske arbejdsmarked virker det intuitivt tåbeligt, at vi ikke ønsker at uddanne internationale studerende i Danmark, siger Henrik Garver.

FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger cirka 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på omkring 30 milliarder kr.

Læs også Danske rådgivere lander rekordindtjening for andet år i træk

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder