Foto: Loop Architects + Urban Arkitektar

Loop Architects står bag nytænkende demensboliger på Island

En ny type plejeboligmålrettet beboere med demens er netop færdiggjort på Island i byen Selfoss. Det er den danske tegnestue med base i Aarhus, Loop Architects, som sammen med Urban Arkitektar fra Reykjavik står bag det nye byggeri i to etager.

– Demens- og plejeboligerne i Island er en bygning, der både favner sine beboere, og som samtidig åbner til en indre, sanselig verden i et frodigt og beskyttet gårdrum. Både Loop Architects og Urban Arkitektar er stolte over projektet, da begge tegnestuer ser store potentialer i at nytænke mere hjemlige og sanselige demens- og plejeboliger, der samtidig indtænker bæredygtighed, lyder det fra de to tegnestuer.

Glimt af fortiden
Uderummet er disponeret, så beboerne kan genkende aspekter fra deres eget liv. I det cirkulære uderum fungerer regnvandsopsamling som et rekreativt element, der er tørrepladser med tørresnore, så beboerne fastholder et glimt af fortiden og små stier leder hen mod køkken- og urtehaver. Herude kan ergo- og fysioterapien flyttes ud i forbindelse med udendørs træning. Her mødes beboerne i den fælles have til kaffe, små gåture eller hyggelige sysler.

Beboerne indflytter i demens- og plejeboligerne i løbet af juli 2022.

En cirkulær bygning
Ved at vælge en cirkulær bygningsform til de i alt 60 pleje- og demensboliger, sikrer tegnestuen et kontinuerligt flow, hvor beboerne kan bevæge sig frit i loops – og samtidig altid ender hjemme. Formen er demokratisk, og skaber lige muligheder for alle beboerne med fælles funktioner placeret som tre nedslag langs indersiden af den cirkulære bygningskrop. Derudover sikrer cirklen gode udsigtsmuligheder fra de private boliger og videre ud i landskabet til det imponerende fjeld Ingólfsfjall og floden Ölfusá, der er en af Islands største floder.

Demens- og plejeboligerne er opført som et såkaldt BREEAM very good certificeret projekt. Bl.a. er den bærende konstruktion i stedstøbt beton, der kan modstå den rå islandske natur, og som er et materiale islændinge er særligt gode til at udvikle og anvende. Her bruges lokal vulkanaske til fremstillingen af betonen. Som kontrast til den rå beton er træ et gennemgående element, der bidrager til en hjemlig og varm oplevelse i bygningen. Generelt er interiøret udført i genanvendelige materialer, hvor alle overflader er svanemærkede, imens træet er FSC-mærket.

Fakta:
Sted: Selfoss, Island
Bygherre: FSRE, Island
Omfang: 4.095 kvm.
Arkitekter: Loop Architects og Urban Arkitektar
Landskab: Hornsteinar Arkitektar

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder