Her er de boliger, som ukrainere kan komme tilbage til

I Danmark diskuterer vi midlertidighed og muligheder for at bygge boliger hurtigt. Men der er nok ikke nogen steder i Europa, hvor der om kort tid kommer til at mangle hurtigt-byggede boliger mere end i Ukraine. 

I løbet af krigen i Ukraine har Rusland indtil videre ødelagt op mod 7.000 boligejendomme, men flere kommer til, og der er naturligt nok ingen, der kender det endelige antal.

Det giver problemer med at huse de mange tusind familier, der bliver hjemløse. I Ukraine har man et arkitektråd, the Ukrainian architectural community, som nu bliver aktivt involveret i at designe boliger til dem, der har mistet deres sted at bo. Arkitekterne er i gang med at finde en række konkrete muligheder med forskellige tekniske løsninger og materialekombinationer for at kunne bygge boliger, der både er til at betale og til at bo i på en fornuftig måde samtidig med, at de kan bygges meget hurtigt.

En række teams har nu udviklet koncepter til midlertidige boliger kaldet yoUAhome, der både tager hensyn til nabolaget, at boligerne typisk skal være 4-5 etager, og at de skal have forskellige typologier i forhold til placering, karrédannelse og lignende. Desuden skal områderne udover selve boligerne også inkludere skoler, børnehaver, transportmuligheder og -tilgang, infrastruktur i øvrigt, indkøbsmuligheder og legepladser. Udviklerne af de forskellige designs skal således kombinere modulbyggeri med præfabrikerede elementer og traditionelle byggemetoder.

Estate Media præsenterer her en række af de løsninger, som ukrainske arkitekter er kommet op med:

Foto: Palyanytsya Home.

Udviklingsselskabet All Right Development & Investment har udviklet et projekt med individuelle huse til flygtninge. Boligerne kan bygges på bare 5-6 uger og bliver kaldet Palyanytsya Home. Det bygges ud fra geodesisk teknologi, så det ikke mister styrke, selvom op til 30 procent af bygningen bliver ødelagt. Boligerne har ikke noget fundament og kan layoutes individuelt. Udover boligerne har projektet også både en kantine, et sundhedscenter og et center med mulighed for at yde psykologisk hjælp.

Illustration: Balbek Bureau.

Balbek Bureau er allerede startet på det første egentlige byggeri som pilotprojekt for en bebyggelse til 15 familier nær Kyiv. Konceptet fremstår ikke som et modulbyggeri, men et rigtigt boligbyggeri, men kan udvides med yderligere moduler. Arkitekterne foreslår at bruge et træbygge-system. De første beregninger viser, at konceptet kommer til at koste 350-550 USD per kvm. eller cirka 2.500-3.500 kr. per kvm.

Illustration: Archimatika.

Arkitektfirmaet Archimatika har forsøgt at bygge boliger i 4 etager, men i en menneskelig skala. Der er 15 meter mellem enhederne og hver enhed er 18 meter. Hver bolig har et køkkenalrum, et stort soveværelse med badeværelse og et skab. Desuden har hver enhed en egen gård med siddeområder og adgang til en fælles gågade gennem bebyggelsen med legepladser og fællesskab.

Illustration: Community.better.us

Arkitektfirmaet Forma og NGO Museum of Modern Art har udviklet et projekt med boligbyggerier for op til 24 beboere foruden gallerier. Projektet vil i anden omgang skulle bygges til 50-80 beboere.

Produktionsvirksomheden Rauta har udviklet en teknologi til at bygge lejlighedsbyggerier med sandwichpaneler, som kan opføres meget hurtigt. Et team på 4 bygningsarbejdere kan installere 300 paneler per dag. Udviklerne foreslår at bruge teknologien til hurtigt at bygge mange boliger for IDP, som er det brugte udtryk for de internt fordrevne i Ukraine. 

Illustration: Zikzak.Arkitektfirmaet Zikzak har udviklet et koncept, der kan tilpasses og udfylde forskellige funktioner som boliger, administration etc. opbygget af moduler. Hvert modul har en struktur bestående af en metalramme, som kan bruges som basis for alt fra skoler til børnehaver, boliger og sundhedshuse. Bygningerne kan både udvides horisontalt og vertikalt. 

Fakta: Sådan skal der bygges boliger til ukrainske flygtninge
Efter krigen brød ud 24. februar samledes mere end 200 specialister og rådgivere fra mange forskellige dele af bygge- og ejendomsbranchen allerede i marts for at prøve at finde en løsning og gå i gang både med at planlægge og gennemføre arbejdet og ikke mindst hjælpe lokale myndigheder med IDP-projekter – altså boliger til interne flygtninge.

Der er brug for følgende funktioner:

– arkitekter og ingeniører

– kommunikation og rådgivning af lokale myndigheder

– forberedelse og klargøring af alle juridiske dokumenter og samarbejde med finansielle institutioner

– byggematerialeproducenter og entreprenører

– koordination af opgaverne.

Den første måned udviklede teamet en liste over alle de bygninger i forskellige områder, der for eksempel kunne konverteres fra erhverv til boliger. De har også lavet en database og præsentationsmateriale, holdt møder med repræsentanter for lokale myndigheder og udvalgt en række pilotprojekter i Khmelnitsky region, hvor to projekter består af ejendomme, hvor der skal udføres massive reparationer for at gøre dem beboelige, og 3 projekter består af egentligt nybyggeri.

Det juridiske team har udviklet en række forslag til lovændringer, der hurtigt kan accelerere byggeriet af boliger for IDPs og videresendt dem til Ministeriet for Regional Development og til Parlamentet.

Teamets arkitekter og rådgivere har udviklet 8 forskellige modeller for standardbyggeri, både indenfor individuelle boliger og lejlighedsbyggerier. Arbejdet her inkluderer også en aktiv analyse af, hvilke byggematerialer, der overhovedet er tilgængelige i forskellige dele af landet og mulighederne for at organisere projekterne både logistisk, men også i forhold til det egentlige byggeri.

VÆR MED TIL AT STØTTE OP OM UKRAINE

Den 27. september arrangerer Estate Media i samarbejde med Ukraine Real Estate Club en konference om mulighederne for danske firmaer i forbindelse med genopbygningen af Ukraine. Overskuddet går ubeskåret til IDP, der bygger boliger til flygtninge. Tilmeld dig konferencen og få både et overblik over de kommende muligheder i landet, og støt et godt formål.

Tilmeld dig her

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club.

Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

Konferencer & akademier

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder