Foto: Leonhard Niederwimmer/Pixabay.

Heftig plan: Genopbygning af Kyiv skal være færdig til efteråret

Selvom der fortsat er voldsomme kampe i det østlige Ukraine, så begynder myndighederne i Kyiv nu på en genopbygningsplan. Næsten 45 millioner kvm. boliger er blevet ødelagt siden krigen i Ukraine startede. Hvis hver bolig er på 70-100 kvm. svarer det til mere end 600.000 boliger. For at skaffe nyt tag over hovedet til de mange tusind ukrainske familier, hvis hjem er ødelagt, fokuserer den ukrainske regering nu på at kompensere de skader, som krigen har forårsaget. Det har betydet, at der er udarbejdet en række nye love, der skal definere, hvordan og hvormeget, man kan få i kompensation.

Hovedstaden Kyiv var den første til at annoncere en større renovering af de mange boligejendomme, der er blevet ødelagt mere eller mindre. Der er trukket penge ud af byens budget til hurtigst muligt at få igangsat renoveringen, og en del af finansieringen kommer også fra staten. De statslige midler bliver brugt til at reparere de huse, der kun har fået mindre skader, mens byen Kyiv bruger sine midler til at genopbygge de 11 huse, der er mest ødelagt. 

Der er ikke meget at komme hjem til i denne ejendom i Kyiv. Foto: Hanna Zotsenko.

Kyiv har nemlig sat 142 millioner kr. til side fra byens budget, mens staten kommer med knap 50 millioner kr. Hørt med danske ører lyder det måske ikke af så meget, men det er det efter ukrainsk målestok.

Tilsammen er der tale om knap 390 ejendomme heraf mere end 220 boligejendomme, der har brug for at blive repareret. Planen er at være færdig med genopbygningen af byen i efteråret, så beboerne kan komme tilbage til deres boliger før opvarmningssæsonen starter. Gennemsnitstemperaturen i Ukraine er minus 1-2 grader i vinterperioden.

Nu skal de mange ejere af ejendommene til at søge kompensation. Der bliver nedsat en særlig kommission, der skal se på fotos og video og fastsætte kompensationsbeløb for skaderne. Det er forholdsvis kompliceret, og evalueringsmetoden er ved at blive udviklet i det, der på engelsk bliver kaldt “Ministry of Community and Territory Development and Reintegration of Ukraine”. 

Nogle ejendomme er delvis ødelagt, mens andre er helt ubeboelige. Foto: Hanna Zotsenko.

Men ting tager tid. Så for ikke at tabe for meget tid, inden det kolde vejr vender tilbage, begynder borgere i Ukraine nu at arrangere private indsamlinger og forespørg om donationer for at kunne påbegynde renoveringsarbejdet hurtigst muligt. Der er allerede åbnet en lang række indsamlinger, hvor midlerne går til at reparere nogle af de hårdt angrebne ejendomme. Mindre skader som smadrede vinduer, døre, der er sprængt ind, og lignende, reparerer de fleste for egne penge, mens de håber på at få kompensation fra staten på et tidspunkt i fremtiden.

VÆR MED TIL AT STØTTE OP OM UKRAINE

Den 27. september arrangerer Estate Media i samarbejde med Ukraine Real Estate Club en konference om mulighederne for danske firmaer i forbindelse med genopbygningen af Ukraine. Overskuddet går ubeskåret til IDP, der bygger boliger til flygtninge. Tilmeld dig konferencen og få både et overblik over de kommende muligheder i landet og støt et godt formål.

Tilmeld dig her

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club.

Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder