Jysk in Riviera Odessa, Ukraine. Foto: URE

Jysk vil genåbne alle sine butikker i Ukraine

Jysk begynder nu at genopbygge de af deres butikker i Ukraine, der har været udsat for ødelæggelser og angreb, siden krigen i Ukraine startede 24. februar. I begyndelsen af juni vil butikken i boksbutikområdet i Bucha, der åbnede i december 2021 i et nyt Jysk 3.0 format, genåbne.

Mens området omkring Bucha var besat, blev der både begået en del tyverier i Jysks butikker, men en stor del af interiøret blev også ødelagt. Det samlede tab forventes at være løbet op i 1,8 millioner kr.

Jysk efter angreb i Riviera Odessa

De samlede tab i kædens butikker i Ukraine er ikke gjort op, og Jysks ukrainske landechef Evgeniy Ivanytsya siger, at det er for tidligt at kunne give et bud på, hvad resultatet af skaderne er.

– Flere butikker er komplet ødelagt. Det gælder for eksempel i Gostomel i Kyiv-regionen og i Kherson. Der er betydelige skader på butikker i Odessa RC Riviera, i Kyiv RC Retroville, og så er der butikker også i de nu besatte områder. Det gælder for eksempel i New Kakhovka i Kherson regionen og Melitopol i Zaporozhye regionen ved Kherson. På nuværende tidspunkt taler vi om adskillige millioner kr. alene i det inventar og varer, der er ødelagt, siger Evgeny Ivanitsa.

Jysk betalte løn i stedet for varer
Det bliver Jysks moderselskab, der kommer til at betale for genopbygningen. Der opstod et likviditetshul lige efter krigen begyndte, men det har Jysk løst ved ikke at trække penge ud af Ukraine for varer og lignende.

– I de første dage efter krigen, da alle butikker var lukkede og al forretning var umuligt, rejste der sig hurtigt et spørgsmål: Skulle man betale for de varer, der allerede var leveret eller skulle man betale alle ansatte i Jysk to måneders lønforskud. Jysk valgte at gøre det sidste, siger Evgeny Ivanytsya.

Så længe krigen fortsætter, er det umuligt at forudsige, hvornår butikkerne kan være istandsat.

– Vi har først og fremmest brug for, at angrebene og besættelsen stopper. Vi har ikke overblik lige nu over, hvad der egentlig skal gøres. For eksempel forventer vi at kunne genåbne i butikscentret Retroville i midten af juni, mens enheden i butikscentret Retail Park Bucha forventes at åbne 1. juni, hvis butikscentre Riviera også åbner.

– Her venter vi svar fra udlejer på om det faktisk bliver klart for der er stadig overvejelser igang om, hvorvidt centret er sikkert at færdes i. Her har de pågældende myndigheder endnu ikke kunnet sige noget sikkert. Vi håber, at vi har genetableret loft, vægge, vinduer og kommunikationsvejene senest i slutningen af sommeren, siger Eugene Ivanitsa.

Jysk i Riviera Odessa

Målet er at genåbne hurtigt
Målet er at genåbne alle de tidligere butikker. Omkring krigens udbrud var der planer om at åbne yderligere 7 Jysk butikker i Ukraine. Flere af forretningerne er næsten klar, og Jysk forsøger at få det videre arbejde færdiggjort i byer som Lviv, Chervonograd og Rivne.

Jysk har oplyst til ukrainsk presse, at man forventer at sagsøge Rusland for at få kompensation for de ødelagte butikker. Derfor bliver alle ødelæggelser også dokumenteret, så der kan komme et juridisk efterspil.

VÆR MED TIL AT STØTTE OP OM UKRAINE

Den 27. september arrangerer Estate Media i samarbejde med Ukraine Real Estate Club en konference om mulighederne for danske firmaer i forbindelse med genopbygningen af Ukraine. Overskuddet går ubeskåret til IDP, der bygger boliger til flygtninge. Tilmeld dig konferencen og få både et overblik over de kommende muligheder i landet og støt et godt formål.

Tilmeld dig her

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club.

Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder