Det nye Sølund. Illustration: C.F. Møller Architects

Stort projekt ved søerne i København sat i bero: Konflikt mellem entreprenør og bygherre

Byggeriet af ’Det nye Sølund’ ved søerne i København bliver forsinket, efter bygherren Samvirkende Boligselskaber, SAB, har opsagt kontrakten med entreprenøren Züblin. Det oplyser Københavns Kommune.

Årsagen er, at totalentreprenøren ifølge boligselskabet har misligholdt den indgåede kontrakt og stillet økonomiske ekstrakrav, som SAB hverken kan eller vil imødekomme.

Grunden blev i 2015 solgt af Københavns Kommune til SAB med en bunden byggeopgave i form af en vedtagen lokalplan. Her skulle bygges 38.000 kvm plus 11.000 kvm kælder til Danmarks største plejehjem med 360 plejeboliger samt 150 ungdomsboliger, en daginstitution og en offentlig parkeringskælder. SAB indgik derefter en kontrakt på knap 800 millioner kr. med Züblin som totalentreprenør. Byggeriet skulle færdiggøres i to faser i henholdsvis 2025 og 2027.

Borgmestre raser
På borgmesterkontorerne i Københavns Kommune er udsigten til en forsinkelse af byggeriet ikke noget, der vækker glæde:

Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København, siger:

– Vi mangler plejehjemsboliger, og jeg er forarget over, at entreprenøren tilsyneladende er løbet fra sine aftaler på Sølund. SAB må lægge sig i selen for at finde en løsning, men jeg er samtidig også bevidst om, at vilkårene for at bygge alment er under et voldsomt pres lige nu, og det bør staten dæmme op for midlertidigt, så prisstigningerne ikke medfører et de facto byggestop for nye plejehjemsboliger. Som samfund bliver vi målt på, hvordan vi tager os af vores ældre og svage borgere, og her er en bolig altså ikke ’nice to”’ .

Hun bakkes op af  Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i København:

– I København mangler vi akut boliger til vores ældre og vores unge, som er til at betale. Derfor er der næsten ikke ord for, hvor ærgerligt det er, at byggeriet af Sølund nu udskydes. Det er vigtigt, at KAB finder en ny entreprenør, så byggeriet er på pause så kort tid som overhovedet muligt.

 

Fakta: ’Det nye Sølund’

– Københavns Kommune solgte i 2015 grunden til SAB med en bunden byggeopgave i form af vedtagen lokalplan: plejehjem med 360 almene plejeboliger med tilhørende serviceareal, 150 almene ungdomsboliger, 1 daginstitution og 1 stor offentlig parkeringskælder. Plejeboligerne og ungdomsboligerne opføres som almene boliger

– Byggeriets første fase skulle stå færdig i 2025 og anden fase i 2027. Det nye Sølund forventes fortsat at blive realiseret, men tidsplanen er sat tilbage. Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvor meget byggeriet bliver forsinket

– SAB er bygherre for det samlede byggeri

– Når byggeriet står færdigt, køber Københavns Kommune daginstitution og parkeringskælder tilbage til en aftalt pris

Konferencer & akademier

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder