Kontorkomplekset Retroville efter angrebet. Foto: URE.

Tomgang falder markant i det vestlige Ukraine

I modsætning til, hvad man måske skulle tro, så er kontormarkedet i dele af Ukraine i forholdsvis god udvikling. En række virksomheder er flyttet fra det østlige til det vestlige Ukraine, og det betyder, at tomgangen falder. Samtidig så har russiske angreb især ødelagt logistikejendomme og butikscentre, mens kontorer indtil videre i højere grad er gået fri af bombardementer. Det er primært kontorarealer, der lå i butikscentre eller i tilknytning til logistik, der er blevet ødelagt, men det har endnu ikke været muligt at fastslå det samlede omfang.

– I det sydlige og østlige Ukraine er det vanskeligt at vurdere, hvad der er blevet ødelagt. I Kyiv ved vi til gengæld, at kontorbygningen LUWR på 22.000 kvm har fået ødelagt facaden på grund af en eksplosion og et andet business center Retroville på 11.000 kvm er ødelagt fuldstændig efter en bombning, oplyser mæglerfirmaet CBREs kontor i Ukraine.

Tomgangen i kontormasssen var i starten af februar 13,3 procent, men den var kun 5,46 procent på 1. klasses kontorejendomme, mens den var 9-12 procent i den øvrige kontormasse. Der var allerede i starten af året en del nervøsitet i kontormarkedet på grund af den anspændte situation i forholdet til Rusland, og en del lejere var begyndt at kigge efter nye lokationer selv før den egentlige invasion begyndte. Især i IT-sektoren var der nogle selskaber, der midlertidigt flyttede deres ansatte og deres familier allerede i januar og februar til den vestlige del af Ukraine.  

– Nogle lejere flyttede til sikrere områder i ugerne op til invasionen. Samtidig var der dog også andre firmaer, som blev fordi de håbede på, at de første ugers angreb ikke ville komme tæt på Kyiv, og at krigen højest ville vare nogle dage eller uger, siger Head of Real Estate Anna Silvestrova, CBRE Ukraine.

Pop-up kontorhotellet Futura. Foto: URE.

Udgangsforbud gjorde det svært for kontormarkedet
Kort efter chokket over invasionen var der nedgang i erhvervsaktiviteten i alle regioner i Ukraine.

– I de regioner, hvor der direkte har været kampe, raketter og bombninger, faldt aktiviteten markant. Der blev også indført både udgangsforbud og kørselsforbud, og risikoen ved at færdes på gaderne førte til, at adskillige bygninger blev lukket ned, siger Head of Strategic Department Konstantin Oleinyk, fra det ukrainske mæglerfirma UTG, Ukrainian Trade Guild.

Der har været store forskydninger i kontormarkedet også i de forholdsvis sikre områder.

– I de første uger af krigen var der en del virksomheder i det vestlige Ukraine, som stoppede deres aktiviteter og forretninger i landet og opsagde deres lokaler. Men lokalerne blev hurtigt udlejet igen, fordi større virksomheder fra det østlige og sydlige Ukraine flyttede længere mod vest, siger chef for entreprenørkoncernen Deltas Lviv kontor, Yuriy Skolozdra.

Co-working og kontorhoteller i stigende kurs
Når det gælder markedet for kontorhoteller og co-working kontorer har mange udlejere annulleret kontrakterne især i de regioner, hvor der har været militære aktiviteter eller kampe. På den anden side er der også en del nye udlejninger igen i den vestlige del af landet, siger CBREs Anna Silvestrova:

– For eksempel kom der et nyt co-working kompleks i markedet i marts skabt af stifterne af Futura Hub, der er et Pop-Up co-working koncept. Den internationale kæde Regus har også lanceret en ny co-working destination i Kivsh-ejendommen på i alt 1.400 kvm, som blev åbnet i slutningen af 2021, og det er næsten fuldt udlejet. Et andet kontorhotel,  Spaces, forventer at åbne 2.700 kvm i Lviv Tech.City innovation park i juni 2022, siger Anna Silvestrova.

Hos CBRE forventer man ikke markante ændringer i tomgangen foreløbig. Det hænger i høj grad sammen med, at det netop kun er ganske få, der har opsagt kontrakterne. Spørgsmålet er nu, om aktiviteten vender tilbage til Kyiv i samme tempo som den forlod byen i årets første måneder.

– I de vestlige dele af Ukraine betyder den markante efterspørgsel på kontorer i god kvalitet, at der er en tomgang tæt på 0, påpeger CBRE Ukraine. 

Så markedet er altså forholdsvis stabilt, hvis man ser bort fra de krigsramte regioner og den vestlige del. 

– Efter tropperne har forladt Kyiv-regionen og flere landes ambassader er vendt tilbage til byen, har vi oplevet en stigende aktivitet og interesse for at etablere sig i centrum. Flere virksomheder begynder også at overveje at genoptage deres aktiviteter og overveje, hvordan de skal være repræsenteret fremover, men det er lidt for tidligt for alvor at kalde det en trend med indflydelse på kontormarkedet, siger CBRE. 

VÆR MED TIL AT STØTTE OP OM UKRAINE

Den 1. juni arrangerer Estate Media i samarbejde med Ukraine Real Estate Club en konference om mulighederne for danske firmaer i forbindelse med genopbygningen af Ukraine. Overskuddet går ubeskåret til IDP, der bygger boliger til flygtninge. Tilmeld dig konferencen og få både et overblik over de kommende muligheder i landet og støt et godt formål.

Tilmeld dig her

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club.

Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & akademier

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder