Knap hver femte private bygherre forventer at aflyse byggerier i 2022. Foto: Shutterstock

Knap hver femte private bygherre forventer at aflyse byggerier i år

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og det lader også til at flere byggerier i Danmark kommer til at lade vente på sig. Bygherreforeningen har i slutningen af april foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt deres medlemmer, og her svarer 17 procent af de private bygherrer, at de forventer at aflyse byggerier i løbet af 2022.

– De private – som eksempelvis pensionsselskaber og private developere – fortæller, at de også har sværere ved at få fornuftige priser fra deres entreprenører, ligesom nogle ogå fortæller, at de har svært ved at finde entreprenører, som tør byde på opgaverne i totalentreprise, siger direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen.

Det skyldes en række faktorer. Priserne på materialer som stål og træ er steget markant det seneste år. Det samme er energipriserne. De ting kombineret med forsyningsproblemer har skabt den uheldige cocktail.

– Samtidig er de private bygherrer bekymrede for det højere renteniveau, som gør købernes økonomiske situation mere usikker. Derfor er der også flere private, som afventer situationen, lyder det fra Henrik L. Bang.

Politiske rammer
2021 var et af de travleste år for byggebranchen siden finanskrisen ifølge undersøgelser fra blandt andet Byggefaktas Trendanalyse 2022 og Bygherreforeningens Bygherrebarometer 2021.

Om vi er vidner til en opbremsning med efterfølgende decideret tilbagegang for byggeriet i stil med det, man oplevede under finanskrisen, tør Henrik L. Bang ikke spå om. Men fremtiden tegnes til dels af hvordan markedet reagerer og til dels af hvilke rammer, der sættes politisk for det offentlige byggeri.

– Jeg tror i høj grad, at det handler om, hvad politikerne gør, og hvordan markedet reagerer. Blandt andet har indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen talt om at kanalisere ressourcer fra offentligt byggeri over i den grønne omstilling. Det vil naturligvis tage luften endnu mere ud af byggebranchen.

– En anden væsentlig ting er, hvordan byggeriet vil håndtere den prisusikkerhed, vi oplever lige nu. Kan man finde nogle gode aftaler i markedet og kan man finde metoder til at inddæmme de potentielle usikkerheder, er meget vundet. Det vil være godt for alle, da det sidste vi har brug for nu, er en hård landing, hvor markedet går helt i stå med afledte konkursbølger og lignende, siger Henrik L. Bang.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

See more

Seneste nyt

Popular news