Foto: URE/State Service of Emergency’s.

Ukraine: Unilevers lager og Liptons fabrik er skudt ned

Der er langt fra de sædvanlige vurderinger til det de store mæglerkæder i Ukraine laver i øjeblikket, hvor de vurderer ødelæggelser fremfor byggerier. Både nye og gamle logistikejendomme er blevet ødelagt flere steder i løbet af krigen i Ukraine. Mange steder er logistikejendomme strategiske mål, fordi alle essentielle fornødenheder bliver opbevaret i dem. Og det er også faciliteter, der i en normal kontekst er svære at forestille sig som krigsmål.

Flere store mæglere vurderer, at der er ødelagt logistik- og lagerfaciliteter for minimum 7 milliarder kr. i Ukraine indtil videre. 

Foto: URE/State Service of Emergency’s.

Det er på trods af, at de fleste, der ser billeder fra byer som Mariupol tydeligt kan se, at det ikke er helt nemt at danne sig et overblik over situationen og ødelæggelserne. Og slet ikke i områder, hvor der stadigvæk er kampe, så har de store mæglerkæder alligevel forsøgt at vurdere omfanget af bygningsmæssige tab.

Her midt april melder det internationale mæglerfirma CBREs Ukraine-afdeling, at krigshandlingerne har ødelagt 364.000 kvm lager og logistik inklusiv kontorarealer og andre tilhørende faciliteter. Heraf er næsten 325.000 kvm helt ødelagt eller næsten ødelagt, hvilket svarer til 21 procent af alle logistik- og lagerlokaler i Kyiv-regionen, der ialt rummer 1,6 millioner kvm. logistikejendomme.

Det er både internationale og lokale ejendomsinvestorer og selskaber, der har mistet kvm i forbindelse med missilangreb og efterfølgende brande.

Blandt de byggerier, der er ødelagt er

 • Mirazh 1 – 29.800 kvm med elektronikkæden Komodor som hovedlejer 
 • Et lager kompleks ejet af distributionsselskabet Kuehne + Nagel på 19.000 kvm
 • Et distributionscenter på Kyivs venstre bred på 24.000 sq m ejet af den ukrainske fødevarekæde ATB
 • Prologistic Services på 10 250 kvm, hvor der var en fabrik, der fremstillede Lipton te
 • Fødevaregiganten Unilevers lagerfaciliteter på 23.000 kvm
 • Grøntsagsmarkedet Vegi Trade på 20 000 kvm
 • Et distributionscenter i byen Kopylov på 30.460 kvm ejet af en anden butikskæde
 • Et af de største køleanlæg i Ukraine på 63.000 kvm
 • Lagerkomplekset West Gate Logistic på 97.000 kvm med lejere som Bohnenkamp Ukraine, Good Wine, Ekol Logistics Ukraine, Logistic Plus, Watsons, SAVService, DC Ukraine and Mary Kay.
 • Terminal II i  Bucha på  32.000 sq m ejet af investeringsselskabet Dragon Capital
 • Pharmalageret Trans West på 9.500 kvm

Mæglerfirmaet Cushman & Wakefield, der i Danmark er repræsenteret via RED, har forsøgt at estimere omfanget af ødelæggelserne og er kommet frem til de minimum 7 milliarder kr. indtil videre.

Det er både logistik og egentlig industri, der er blevet bombet. Foto: URE/State Service of Emergency’s.

Ifølge Dmitry Pasenkov, der leder logistikområdet for Cushman & Wakefield i Ukraine, så forventer han, at det under normale markedsforhold vil tage 1,5-2 år at genopbygge de ødelagte lager- og logistikfaciliteter.

Og der er allerede en del investorer og ejere af ejendomme, som er i gang med at gennemgå skaderne og opgøre udgifterne til genopførelse og retablering.  

– Vi får en del henvendelser fra de eksisterende ejere, som gerne vil genopbygge de ødelagte bygninger, og det er forståeligt for selvom en bygning er næsten helt ødelagt, så er der stadig elementer, der kan genbruges i genopbygningen. Vi estimerer, at selv lagerejendomme, der ser ud til at være næsten helt ødelagt, har en genanvendelsesværdi på 10-20 procent, siger Yuriy Skolozdra, der er leder af afdelingen for logistik i entreprenør- og bygherrerådgivningsfirmaet Deltas kontor i Lviv.

VÆR MED TIL AT STØTTE OP OM UKRAINE

Den 1. juni arrangerer Estate Media i samarbejde med Ukraine Real Estate Club en konference om mulighederne for danske firmaer i forbindelse med genopbygningen af Ukraine. Overskuddet går ubeskåret til IDP, der bygger boliger til flygtninge. Tilmeld dig konferencen og få både et overblik over de kommende muligheder i landet og støt et godt formål.

Tilmeld dig her

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club.
Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder